Personeelstekort in de bouw oplossen vanaf 2019

De bouwsector in Nederland heeft te maken met een groot tekort aan personeel. Het Economische Instituut voor Bouwend Nederland heeft aangegeven dat de komende jaren ongeveer 60.000 extra werknemers nodig zijn in de bouw. Dat zorgt er voor dat er nogal wat moet gebeuren in de bouwbranche. De bouw heeft gelukkig economisch gezien een groeiperiode doorgemaakt de afgelopen tijd. Daardoor is de bouwsector bij veel werkzoekenden interessant geworden. Er is volop werk en daardoor is de toekomst van personeel in de bouw gunstiger geworden dan tijdens de economische crisis.

Het probleem is echter dat er veel te weinig nieuwe krachten instromen in de bouw. Daarom worden werklozen ge├źnthousiasmeerd om in de bouw aan de slag te gaan. Het UWV, gemeenten maar ook het bedrijfsleven in de bouw werken samen met elkaar aan oplossingen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ontwikkelen tot vakmensen in de bouwbranche. Daarvoor worden bijvoorbeeld omscholingstrajecten, bijscholing en verschillende cursussen ingezet. Ook BBL opleidingen zijn een populair middel om werklozen op te leiden tot bijvoorbeeld timmerman, metselaar, installatiemonteur of elektromonteur. De personeelstekorten in de bouw kunnen worden opgelost maar daarvoor is samenwerken belangrijk. Ook moet er aandacht worden besteed aan loopbaanbegeleiding. Veel mensen weten vaak niet eens welke verschillende beroepen er allemaal binnen de bouw mogelijk zijn.

Door de juiste begeleiding kunnen de meest geschikte functies voor werkzoekenden worden gevonden. In de bouw is er plek voor vrijwel iedereen. Want in de bouw zijn uitvoerende functies voor handige vakmensen maar ook kantoorfuncties voor technische tekenaars en administratieve krachten. De bouw is een veel bredere sector dan de meeste mensen denken. Daarom is het belangrijk dat de bouw meer aandacht krijgt op de arbeidsmarkt. Niet alleen de overheid, de bouwbedrijven maar ook opleidingsinstituten en technische uitzendbureaus kunnen door samen er voor zorgen dat de bouwsector nog populairder wordt onder werkzoekenden. Dat is de eerste stap naar het invullen van de vacatures die open staan in deze sector.