Personeel ThyssenKrupp akkoord met fusie Tata Steel

Het personeel van ThyssenKrupp kon stemmen over een fusie met de Europese tak van Tata Steel. De plannen met betrekking tot deze fusie hebben de afgelopen tijd voor veel onzekerheid gezorgd onder het personeel van beide staalgiganten. Toch heeft het personeel van ThyssenKrupp met een grote meerderheid ingestemd voor de fusie met Tata Steel. De grote Duitse metaalvakbond IG Metall heeft aangegeven dat 92 procent van de werknemers van ThyssenKrupp voorstander is van de fusieplannen.

Voorstanders voor de fusie van de metaalgiganten
In totaal hadden 22.000 staalarbeiders van ThyssenKrupp de mogelijkheid om te reageren op de voorgenomen fusie doormiddel van het uitbrengen van een stem. Er bleek een grote interesse onder het personeel om mee te doen aan het stemmen over dit belangrijke onderwerp. In totaal had ongeveer vijfenzeventig procent van het personeel daadwerkelijk aan het stemmen deelgenomen. Het bericht dat een grote meerderheid van het personeel van de Duitse staalgigant voor de fusie is komt niet onverwacht. Kort geleden had de Duitse krant Börsen-Zeitung al aangegeven dat er een duidelijke meerderheid voor de fusie zou zijn.
Zowel ThyssenKrupp als Tata Steel hopen de voorgenomen fusieplannen in het vierde kwartaal van 2018 ten uitvoer te brengen. Er moet nog wel een zogenaamd wederzijds boekenonderzoek worden gedaan. Verder zijn er nog adviezen nodig met betrekking tot de pensioenlasten en de schulden van het Europese fusiebedrijf ThyssenKrupp Tata Steel. Dit fusiebedrijf zal in Amsterdam worden gevestigd.

Tata Steel IJmuiden
De fusie heeft ook gevolgen voor het personeel van Tata Steel in IJmuiden. Het personeel van deze vestiging maakt zich nog steeds grote zorgen over de werkgelegenheid. Door de fusie zouden er veel banen verdwijnen. Vermoedelijk zal het aantal banen dat verdwijnt uitkomen op 2000. Dat is een enorm negatief effect voor de arbeidsmarkt in de metaalsector. De vakbonden proberen ook in Nederland tot oplossingen te komen. Inmiddels heeft het bestuur van Tata Steel ingestemd met een onderhandelingstraject met de vakbonden over onder meer de werkgelegenheid. Toch is er nog veel onzekerheid.