Voor woningeigenaren is het in 2020 niet rendabel om hun woning duurzamer en energiezuiniger te maken. De investeringen die huishoudens daarvoor gemiddeld zouden moeten doen zouden niet snel genoeg kunnen worden terugverdiend. Mensen die toch besluiten om een woning te verduurzamen zouden gemiddeld dertig jaar moeten wachten voordat de investering zich heeft terugverdiend. Deze conclusies staan in een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Er worden een aantal voorbeelden genoemd zoals de installatie van zonnepanelen of warmtepomp. Als men deze installaties plaatst zal men jaren moeten wachten voordat men de installatie terugverdiend. Dat is ook het geval als men op een andere manier een woning van warmte wil voorzien door van aardgas af te gaan. Het grootste probleem hebben energieverslindende woningen met een energielabel D die over willen schakelen naar een energie-neutrale woning. Dergelijke woningen zouden gemiddeld voor 35.000 euro moeten worden verduurzaamd.
Een dergelijke investering zou gemiddeld een besparing van 50 euro aan woonlasten opleveren. Dat lijkt natuurlijk een mooie besparing per maand maar als men deze afzet tegen de investering dan komt men er achter dan de gehele investering pas in een periode van dertig jaar of langer is terugverdiend. Het PBL geeft aan in haar rapport dat ook in andere situaties de terugverdientijd te lang is. Daarnaast moet men natuurlijk ook langer dan dertig jaar in een woning willen blijven wonen. Anders gaat de nieuwe koper het rendement opstrijken mits deze natuurlijk niet de hoofdprijs betaald.