Payrollconstructies niet verboden in 2016

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven niet van plan te zijn om payrollconstructies te verbieden. Hij is echter wel van mening dat er oplossingen bedacht moeten worden. Asscher wil dat een volgend kabinet afspraken gaat maken over payrolling. Dit heeft de minister woensdag geschreven als reactie op vragen van de SP.

Payrolling vinden de SP en ook de PvdA maar niets.De VVD is echter van mening dat een verbod op payrolling te ver gaat. In Nederland komt payroll vrij regelmatig voor. Payrollers werken op inleenbasis vaak langdurig bij een bedrijf. Ze zijn echter niet in dienst bij de inlenende werkgever. Ze staan namelijk op de loonlijst van een payrollbedrijf die als feitelijk werkgever wordt beschouwd. Minister Asscher heeft eerder bekend gemaakt dat de overheid het goede voorbeeld zal geven en zelf het aantal payrollers terugbrengt binnen overheidsafdelingen.

Ondanks dat maken gemeenten nog veel gebruik van payrollers. Ook bedrijven maken er nog veel gebruik van. In 2014 werd nog door de PvdA een beroep gedaan op Asscher om payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden te geven als hun directe collega’s van het inleenbedrijf waar zij werken.