Overbieden op woningen komt vrijwel in heel Nederland voor in 2021

Het overbieden op de woningmarkt is de afgelopen maanden steeds normaler geworden in Nederland. Een aantal jaar geleden werd de vraagprijs van een koopwoning beschouwd als een duidelijke richtprijs waar men ook gemakkelijk onder kon gaan bieden om toch tot onderhandeling te komen. Tegenwoordig is het onderbieden eigenlijk niet echt meer aan de orde. Als mensen onder de vraagprijs bieden is de kans om aan tafel te komen met de verkoper heel klein. In plaats daarvan wordt steeds vaker de vraagprijs geboden of wordt zelfs over geboden. Het overbieden was normaal een fenomeen dat vooral plaatsvond in de Randstad. Daar zijn beschikbare koopwoningen schaars en is de vraag naar woningen juist groot. Het gevolg is dat de prijzen van koopwoningen in die regio enorm zijn opgedreven.

Veel woningen worden tegen hogere prijs verkocht

Ook in Flevoland en gebieden rond de Randstad zijn er veel woningen verkocht voor verkoopprijzen hoger dan de vraagprijs. Dat is een bijzondere ontwikkeling die zich tijdens de coronacrisis verder heeft verspreid door heel Nederland. Overal in Nederland staat de woningmarkt onder druk waardoor het aantal overbiedingen nog verder is opgelopen. dit bericht werd afgelopen donderdag bekend gemaakt door RTL Nieuws op basis van onderzoek. Volgens het onderzoek zitten ook de bedragen waarmee overboden wordt in de lift. Het is in de praktijk goed mogelijk dat er ruim 10.000 euro extra geboden wordt op woningen in de categorie koopwoningen tot 200.000 euro. Voor woningen die te koop staan voor bedragen van 400.000 tot 500.000 euro zijn kopers in Nederlander bereid om soms tot wel 26.000 euro extra te betalen.

Ook in Friesland en Overijssel

De grote mate van overbieden komt in 2021 steeds vaker voor in Friesland en Overijssel. Dit komt naar voren uit het onderzoek. Volgens het onderzoek worden in Friesland en Overijssel al snel overbiedingen gedaan van respectievelijk 19.000 en 17.500 euro. Aan de onderkant van de woningmarkt is het beeld de afgelopen twee jaar gekanteld. Door deze ontwikkeling worden gemiddeld zeven op de tien woningen boven de vraagprijs verkocht.