Opleiding kiezen is lastig

Werktuigbouwkundigen worden nog steeds gezocht door veel bedrijven in de machinebouw. Met name jonge afgestudeerde HTS-ers zijn erg in trek bij bedrijven die zich richten op de ontwikkelingen van nieuwe machines. Deze bedrijven vinden het de moeite waard om te investeren in jonge medewerkers. Daarvoor dienen de arbeidskrachten wel te beschikken over een degelijke basis. De meeste bedrijven die ik spreek stellen als harde eis dat jonge engineers een afgeronde opleiding HTS werktuigbouwkunde op hun cv moeten hebben staan. Tegenwoordig zijn er ook opleidingen die HBO werktuigbouwkunde genoemd worden.

Ontwikkelingen in het onderwijs
Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontwikkeling die er in het onderwijs plaatsvinden. Scholen hebben een steeds breder opleidingsaanbod. Een Middelbare Technische School MTS en een Hogere Technische School zijn er bijna niet meer. Er is meer sprake van een breed Middelbare Beroeps Onderwijs  MBO en een Hoger Beroeps Onderwijs HBO. Op die scholen komen diverse opleidingen samen.

MBO en HBO opleidingen
Naast technische opleidingen zitten er op het MBO en HBO ook commerciële, administratieve en sociale opleidingen. Tegenwoordig is het aanbod in ICT opleidingen enorm gestegen. Ook deze opleidingen worden op dezelfde opleidingsinstituten aangeboden. Er is daardoor een enorme verbreding of zelfs versnippering.

Studiekeuze
Decanen en opleidingsadviseurs hebben een behoorlijke uitdaging om de studenten te ondersteunen bij de juiste studiekeuze. Met verschillende gemengde opleidingen zoals HBO Technische Bedrijfskunde worden zowel technische als managementaspecten in het opleidingsprogramma verweven. Hierdoor kunnen studenten na afloop van hun opleiding nog verschillende kanten op. Door deze gecombineerde opleidingen is het opleidingsaanbod nog veel groter geworden en is het maken van een juiste keuze voor de student er zeker niet eenvoudiger op geworden.

Eenvoud
Er wordt al een paar jaar geroepen dat het opleidingsaanbod veel te breed en te kostbaar is. Elke opleiding wordt gepromoot en heeft niet zelden haar eigen docenten nodig. Daar hangt een prijskaartje aan. De overheid is druk op zoek naar bezuinigingsonderwerpen en daarbij wordt ook gekeken naar het onderwijs. Een vereenvoudigd en transparant opleidingssysteem zou Nederland geld kunnen besparen.