Open hiring als oplossing voor tekort aan personeel en open vacatures in 2021

Open hiring is een nieuwe ontwikkeling in de werving van personeel. Bij open hiring hoeft een kandidaat geen cv in te sturen en ook geen sollicitatiegesprek te voeren. In plaats daarvan is dit proces gericht op het zo snel mogelijk invullen van een vacature. De kandidaat die als eerste solliciteert op een open hiring vacature krijgt de baan. Dit idee klikt misschien wat vreemd maar voor veel bedrijven is open hiring een oplossing.

Veel openstaande vacatures

In Nederland is een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt ontstaan in 2020 en 2021. Deze ontwikkeling is bijzonder omdat veel mensen en bedrijven dachten dat door de coronacrisis juist veel banen verloren zouden gaan. Op de arbeidsmarkt is echter een compleet andere ontwikkeling merkbaar. Er zijn veel nieuwe vacatures ontstaan in verschillende sector. Hierbij kun je met name denken aan de technische sectoren, installatietechniek, elektrotechniek en de werktuigbouwkunde. In deze sectoren is het aantal vacatures in de periode 2020 en 2021 enorm gestegen. Een groot aantal vacatures is overigens open blijven staan. Als er dus nieuwe vacatures ontstaan neemt het totale aantal vacatures alleen maar verder toe.

Open hiring

Open hiring is een middel om op de krappe arbeidsmarkt toch nog mensen te vinden die kunnen en willen werken. Arbeidseconoom Ronald Dekker geeft aan dat doormiddel van open hiring tienduizenden mensen aan een baan geholpen kunnen worden. Nederland is niet het eerste land in de wereld waar open hiring op de arbeidsmarkt geïntroduceerd is. Deze manier van werven is afkomstig uit Amerika. Hoewel open hiring wel steeds vaker op de arbeidsmarkt wordt benoemd zijn er nog maar 28 bedrijven die er gebruik van maken. Dit heeft de organisatie Start Foundation bekend gemaakt. Dit is een organisatie die open hiring bevordert.