Oorspronkelijke scheepsbouwer van de originele Titanic bijna failliet in augustus 2019

Scheepswerf Harland and Wolff uit Belfast is bijna failliet verklaart. Dit is de Noord-Ierse scheepswerf die de originele Titanic heeft gebouwd. Het bedrijf werd in 1861 opgericht en kent een roemrijke geschiedenis. Zo heeft de scheepswerf tussen 1909 en 1911 de wereldberoemde Titanic gebouwd. Dolphin Drilling het Noorse moederbedrijf van Harland and Wolff zette de scheepswerf uit Belfast vorig jaar te koop. De verkoop is echter niet gelukt hoewel er in de afgelopen tijd wel gesprekken zijn gevoerd met een mogelijk koper. Deze gesprekken mislukten uiteindelijk.

Harland and Wolff is een bedrijf dat een behoorlijke groei heeft doorgemaakt in de vorige eeuw. Vooral in de Tweede Wereldoorlog werkten er veel mensen bij de scheepswerf. Het totale personeelsbestand kwam toen uit op ruim 30.000 mensen. Na de oorlog ging het minder goed met scheepswerf Harland and Wolff. Langzaam maar zeker werden er minder schepen gebouwd in Noord-Ierland. Omdat er minder schepen werden gebouwd ging het bedrijf zich meer toeleggen op het bouwen van windturbines en het repareren van schepen en olieplatformen. Op dit moment werken er nog 125 medewerkers bij het bedrijf. Deze medewerkers voeren inmiddels al een week actie op het terrein van hun werkgever.

De acties hebben tot op dit moment nog niet voor een succes gezorgd. Een aantal medewerkers heeft aangegeven dat het nationaliseren van de scheepswerf wellicht een oplossing is. Het sluiten van het bedrijf zou volgens de Britse regering “een commercieel probleem” kunnen vormen. Ook een woordvoerder van de scheepswerf heeft in een open brief aan premier Boris Johnson aangegeven dat een faillissement “veel meer is dan alleen een commercieel probleem”. “De economische gevolgen van een sluiting van Harland and Wolff op Noord-Ierland zullen enorm zijn, en ik denk niet dat Boris (Johnson, red.) dat door heeft.”