Ontwikkelingen in de technische uitzendbranche januari 2018

De economie floreert en het aantal banen blijft groeien. Bedrijven in Nederland hebben een uitdaging met betrekking tot het invullen van vacatures en het behouden van hun werknemers. Nieuwe werknemers vinden wordt voor veel bedrijven lastiger in 2018. Dat komt omdat in 2018 de economie nog verder zal groeien. Bedrijven krijgen het drukker en zetten meer vacatures open. De werkgelegenheid neemt daardoor toe en de krapte op de arbeidsmarkt ook.

Ontwikkelingen
Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 183.000 banen bijgekomen volgens het UWV. Dit zijn zowel vaste als tijdelijke banen. De verwachtingen van het UWV zijn dat er in 2018 in totaal nog 150.000 banen bij komen. Dit biedt kansen voor uitzendondernemingen in Nederland. Met name uitzendbureaus die actief zijn in een groeimarkt zullen de komende tijd merken dat ze veel meer vacatures krijgen van hun opdrachtgevers.

Technische uitzendbureaus
Uitzendbureaus in de techniek waaronder VCU uitzendbureaus merken dat de bouw en de metaaltechniek aantrekt. Er worden meer technische uitzendkrachten aangenomen in deze sectoren. Daarnaast worden ook vacatures uitgezet voor installatiemonteurs, elektromonteurs, werktuigbouwkundigen, lassers en constructiebankwerkers. Uitzendkrachten zijn voor deze functies nauwelijks te vinden op de arbeidsmarkt.

Bedrijfscultuur
Omdat het steeds moeilijker wordt om werknemers binnen te halen denken bedrijven goed na over hun rol als werkgever. Zo wordt er meer gedaan om werknemers binnen te houden. Bedrijven investeren in arbeidsvoorwaarden en opleidingen. Ook is de kans op een vast contract groter geworden. Dit blijkt ook uit onderzoek van analisten van de ING. Het ING Economisch Bureau heeft hierover op donderdag 18 januari 2018 informatie verstrekt.