Ontslagrondes hebben nauwelijks effect op aandelenkoers van beursgenoteerde bedrijven

Ontslagrondes hebben zeker geen positief effect op de koers van de aandelen van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Over het algemeen is het effect van een ontslagronde in een bedrijf van beperkte invloed op de waarde van de aandelen. Dit werd zondag 31 december 2017 bekend gemaakt in een artikel van Het Financieele Dagblad. De krant heeft het artikel geschreven op basis van een eigen analyse die de krant heeft gemaakt van de koersen van ondernemingen in de AEX- en AMX-index.

Tijdens deze analyse werd de koersontwikkeling van ondernemingen die aankondigden medewerkers te ontslaan vergeleken met de andere bedrijven in de twee indexen. Uit de analyse kwam naar voren dat er gemiddeld geen effect te zijn op de koers van aandelen nadat een ontslagronde bekend werd gemaakt. zelfs een half jaar na de ontslagronde is er geen systematisch verschil te zien bij bedrijven die een ontslagronde hebben doorgevoerd.

Beurskoersen dalen na ontslagrondes
Bedrijven die ontslagrondes doorvoeren hopen over het algemeen kosten te kunnen besparen en meer rendement te krijgen. Een ontslagronde zou daarom voor aandeelhouders wellicht een teken kunnen zijn dat de winstgevendheid van het bedrijf omhoog gaat. Daardoor zou de waarde van het aandeel kunnen toenemen.

Dit is echter een theoretische gedachte die in de praktijk heel anders uitpakt. Thijs Broekhuizen een onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen geeft aan dat er eerder een negatief effect is op de koers van aandelen na het bekend maken van een ontslagronde. Reorganisaties zijn volgens hem dikwijls een signaal voor investeerders dat het slecht gaat met het bedrijf. Daarnaast zorgt de onrust die gepaard gaat met reorganisaties en ontslagrondes er voor dat werknemers onzeker, ongemotiveerd en minder productief worden.

Ontslagrondes bij beursgenoteerde bedrijven
Beurgenoteerde ondernemingen met een notering op de AEX-index schrapten in 2017 gezamenlijk bijna tweeduizend banen. Er verdwenen 339 banen bij Midkapbedrijven. Dit aantal is echter veel lager dan in 2016. In 2016 hadden alle AEX- en Midkapondernemingen gezamenlijk ruim vijftienduizend banen geschrapt.