Ongeveer 700.000 gasvrije huizen in Nederland in 2021

De overheid heeft de doelstelling om zoveel mogelijk van aardgas af te komen. Deze fossiele brandstof wordt nog veel gebruikt als verwarmingsbron van woningen. In de toekomst moet dat veranderen. Daarom wil de overheid dat nieuwbouwhuizen niet meer op het aardgasnet worden aangesloten.  Nieuwe wijken verrijzen zonder gaskraan en worden op warmtenetten gesloten. Daarnaast worden ook warmtepompen geplaatst en andere oplossingen om woningen te verwarmen. Wanneer je alle mogelijkheden om een woning te verwarmen bekijkt zou je vertrouwen moeten krijgen in aardgasvrij bouwen en wonen. Toch is dit niet zo eenvoudig als het lijkt. Warmtenetten zijn vaak slechts in bepaalde omgevingen aanwezig. Hierbij kun je denken aan grote steden en in woonwijken rondom grote vuilverbrandingsinstallaties. Ook bij een warmtenet wordt namelijk gebruik gemaakt van een brandstof zoals huisvuil. Geheel uitstootloos is dat natuurlijk niet en het is ook niet overal te realiseren.

Warmtepompen

Daarnaast heb je natuurlijk de warmtepompen. Dat kunnen warmtepompen zijn die op basis van verwarming van lucht werken maar ook warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte. Een techniek niet al een tijdje bestaat maar nog steeds behoorlijk prijzig is in aanschaf. Een warmtepomp gebaseerd op aardwarmte kost al snel meer dan tienduizend euro. En een warmtepomp gebaseerd op het verwarmen van lucht kost ook duizenden euro’s. Daarnaast moeten woningen ook voorzien worden van echt een topisolatie wil je niet te veel warmte verliezen. Veel warmtepompen kunnen wel een beetje warmte realiseren maar komen niet in de buurt bij de warmte die verwarmingscomponenten zoals radiatoren in een aardgasgestookte cv-installatie afgeven. Dat betekent dat je met warmtepompen een grote oppervlak moet hebben voor de warmteafgifte. Als je dat niet hebt zal de warmteafgifte niet voldoende zijn om vertrekken te verwarmen.

Waterstofketels

Momenteel zouden er ongeveer 700.000 aardgasvrije woningen zijn in Nederland. Dit komt naar voren uit een schatting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Van dit aantal zouden ongeveer 260.000 woningen een warmtepomp hebben en 425.000 een aansluiting op een warmtenet. Het wordt echter lastig om vooral de bestaande woningen aardgasvrij te maken. Dat kost veel geld en is technisch niet altijd goed mogelijk. Denk hierbij aan monumentale woningen die een slechte isolatie hebben maar ook aan grotere woningen met ruime vertrekken. Over negen jaar zouden ongeveer drie miljoen woningen aardgasvrij moeten zijn. De vraag is echter of dit gaat lukken. Een groot aantal woningen zal toch van een bepaalde externe verwarmingsbron afhankelijk zijn in de vorm van aardgas of waterstof. Het plaatsen van waterstofketels lijkt steeds meer een oplossing te kunnen vormen als vervanging voor aardgas. Voor het plaatsen van waterstofketels moet natuurlijk veel gebeuren. Vooral de productie van waterstof moet aanzienlijk omhoog de komende tijd. Dat is nog niet eenvoudig want dat betekent dat er ook meer windmolens moeten worden geplaatst om de productie van waterstof op een duurzame manier te realiseren.