Ongeveer 150.000 ‘levensgevaarlijke’ cv-ketels in Nederland in 2019 aldus Kassa

Het consumentenprogramma Kassa heeft zaterdag 16 maart 2019 bekend gemaakt dat er in Nederland ongeveer 150.000 “gevaarlijke” cv-ketels van het merk Agpo Ferroli zijn geïnstalleerd. Deze cv-ketels zijn technisch niet in orde en zouden tot een woningbrand kunnen leiden aldus het consumentenprogramma. Op zaterdagavond werd er door Kassa extra aandacht besteed aan de gevaarlijke cv-ketels.

Niet alle cv-ketels van Agpo Ferroli worden als “levensgevaarlijk” beschouwd. De cv-ketels die een verhoogd risico op een woningbrand opleveren zijn van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux, en hebben een productiedatum van voor 2011. Een bekend en toonaangevende installateur genaamd Breman schat dat er inmiddels duizenden van de hiervoor genoemde cv-ketels in Nederland zijn oververhit geraakt de afgelopen tijd. De verhitting was dusdanig dat gedeelten van de cv-ketels zijn gesmolten. Door het smelten van de cv-ketelonderdelen is de kans op een brand in de woning groot. Dit heeft installateur Breman aangegeven tijdens een gesprek met Kassa.

Breman geeft over de gevaarlijke ketels het volgende aan: “de veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen”. Emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale is het hier mee eens. Ben Ale geeft tijdens het gesprek met Kassa het volgende aan: “dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nog toe heb onderzocht”. Hiermee wordt duidelijk dat mensen met een dergelijke cv-ketel er goed aan doen om zo snel mogelijk contact op te nemen met een ervaren installateur.

Volgens de emeritus hoogleraar kan er een gevaar ontstaan wanneer de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen die niet heel veel aardgas verstoken in de cv-installatie. Daardoor kan een warmtestuwing in de verbrandingskamer van de ketel ontstaan en smelt het aluminium eromheen. Ale geeft ook aan dat het onderhoud aan de cv-ketel niet voldoende is om de problemen te verhelpen. Volgens de deskundige kunnen ketelonderhoudsmonteurs niet goed bij de risicoplekken in de cv-installaties.