Olieproductie OPEC op record in januari 2016

De olieproductie van oliekartel OPEC lijkt maar niet af te zwakken. In januari 2016 is de olieproductie van alle OPEC-landen gezamenlijk opnieuw naar een record gestegen.  In januari is het hoogste productieniveau ooit bereikt. De olieproductie van de OPEC blijft onverminderd hoog ondanks de sterk gedaalde olieprijzen. Dit bericht werd bekend gemaakt door het financieel persbureau Bloomberg. Deze publiceerde het nieuws op basis van eigen berekeningen.

De olieproductie van de OPEC kwam in januari uit op 33,1 miljoen vaten per dag. Dit is een stijging van 48.000 vaten. In dit productieniveau is ook de productie meegenomen van Indonesië. Dit land is per 1 januari weer lid geworden van de OPEC na zeven jaar afwezigheid.

Een andere ontwikkeling is het wegvallen van de economische sancties tegen Iran waardoor het land haar olieproductie weer een nieuwe impuls heeft gegeven. De olieproductie van het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië daalde echter.

Met een hoge olieproductie wil de Opec zijn marktaandeel beschermen. Bovendien wil de OPEC de Amerikaanse olieproducenten onder druk zetten. De poductiekosten van Amerikaanse olieproducenten zijn hoger dan de productiekosten van de landen die behoren tot de OPEC. Er is een overaanbod aan olie ontstaan op de oliemarkt. De olievoorraden nemen toe en de prijs vliegt onderuit. De prijs van een vat olie is op het laagste niveau in twaalf jaar.

Reactie van Technisch Werken

Het einde van de daling van de olieprijs is nog niet in zicht. De prijs vliegt onderuit en olieproducten worden goedkoper.  Dat blijkt ook uit de berichten van petrochemische industrie.  Bedrijven in deze sector krijgen het moeilijker. De brandstoffen worden echter wel goedkoper en dat is voor verschillende sectoren weer interessant zoals de transportsector.  Ook de consument en werknemer die met de auto naar het werk rijdt is de lage brandstofprijs een welkome kostenbesparing.