Olieproductie oliebedrijf Exxon in kwartaal 3 van 2018 hoger dan verwacht

Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf ExxonMobil produceert de laatste tijd meer olie dan analysen hadden verwacht. In het derde kwartaal van 2018 lag de olieproductie hoger waardoor er een einde kwam aan een lange periode van teleurstellende resultaten voor Exxon. De Amerikaanse olieproducent behoort tot de grootste olie- en gasbedrijven in de wereld.

In het derde kwartaal van 2018 kwam de productie van olie en gas van ExxonMobil uit op het equivalent van 3,8 miljoen vaten per dag. Deze olieproductie lag twee procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2017. Desondanks lag de olieproductie hoger dan kenners eerder hadden ingeschat. Dat is voor het eerst in een lange periode. Meestal viel de olieproductie tegen ten opzichte van de inschattingen van marktanalysen in de oliebranche. Exxon heeft voor het eerst in tien kwartalen met haar olieproductie de markt weten te verassen.

De omzet in het kwartaal steeg van 61,1 miljard tot 76,6 miljard dollar. Omgerekend in euro’s is dat een stijging van 53,5 miljard euro tot 67,1 miljard euro. Naast de omzet steeg ook de winst aanzienlijk. Deze winststijging was het gevolg van hogere olie- en gasprijzen. Door deze prijsstijgingen werden de producten Exxon meer waard op de markt en hield het bedrijf 6,2 miljard dollar aan winst over. Dat bedrag 57 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.