Olieproductie Midden-Oosten op een recordniveau in juni 2016

Terwijl er aan het begin van 2016 nog sprake was van een eventuele verlaging van de olieproductie lijkt het er nu steeds meer op dat de olieproductie gaat toenemen in de rest van 2016. In het Midden-Oosten ligt de olieproductie zelfs op een recordniveau. In de maand juni werden meer dan 31 miljoen vaten per dag geproduceerd in het Midden-Oosten. Dit zijn vaten van 159 liter per stuk om een indicatie te geven van de enorme hoeveelheid aan liters olie die per dag worden geproduceerd. De maand juni is de derde maand op rij waarin de olieproductie is toegenomen. Op woensdag 13 juli 2016 werden de cijfers over de olieproductie bekend gemaakt door het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Hoewel de olieproductie van de landen in het Midden-Oosten een recordhoogte bereikt gaat de olieproductie in de Verenigde Staten Juist naar beneden. Hier daalde de olieproductie met 140.000 vaten per dag naar een gemiddelde van 12,45 miljoen vaten per dag. Tussen de landen in het Midden-Oosten zijn eveneens verschillen merkbaar. In Saudi-Arabië werd in juni nog een recordniveau van 10,55 miljoen vaten olie per dag bereikt. Ook Iran doet het ten opzichte van andere landen in het Midden-Oosten goed in de olieproductie. In dat land wordt sinds het wegvallen van de sancties tegen het land alleen maar meer olie opgepompt.

Hoewel de olieproductie toeneemt zal de oliemarkt weinig veranderen volgens de IEA. De vraag naar olie en het aanbod van olie zal onveranderd blijven. Dit komt omdat er sprake is van een herbalancering op de markt. De olievoorraden blijven volgens de IEA echter wel op een zeer hoog niveau de komende tijd.

Reactie van Technisch Werken
De oliemarkt is nog steeds niet gezond. De IEA kan wel aangeven dat er weinig veranderd maar het aanbod van olie is nog steeds enorm en zal alleen maar groter worden als de olieproductie blijft toenemen. De olievoorraad neemt bovendien toe. Amerika schakelt haar olieproductie af en dat is een logisch gevolg van de ontwikkelingen in de markt. De OPEC zal haar marktaandeel zien groeien maar de prijs zal zeker niet stijgen de komende tijd. Er wordt dus veel olie geproduceerd voor weinig geld.