Olieprijzen omlaag op woensdag 14 juni 2017

De olieprijzen zijn woensdag 14 juni verder naar beneden gezakt. Dit gebeurde na de publicatie van cijfers over de olievoorraden in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse energiebureau EIA heeft vorige duidelijk gemaakt dat de olievoorraden in Amerika beduidend minder sterk zijn afgenomen dan eerder door analisten op de oliemarkt werd ingeschat. Dit houdt in dat de voorraad olie in Amerika nog steeds groot is waardoor de vraag naar olie vanuit dat land de komende tijd nauwelijks zal toenemen.

Als de vraag naar olie niet of nauwelijks meer toeneemt zal de prijs van olie ook nauwelijks stijgen. Dat zorgt er voor dat de markt reageert. De prijs van een vat Amerikaanse olie dook kort na bekendmaking van de gegevens in totaal 3,3 procent omlaag. Daardoor kwam de prijs van olie uit op 44,95 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 3,1 procent en kwam uit op 47,18 dollar per vat.

Het EIA maakte in haar bericht bekend dat de voorraden aan ruwe olie in de VS met 1,7 miljoen vaten is gedaal. Eerder gingen analisten nog uit van een afname van 2,8 miljoen vaten olie. De gegevens van de IEA zorgen er voor dat de problemen alleen maar toenemen op de oliemarkt. De aanzienlijke olievoorraden zijn op dit moment zo omvangrijk dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekend maakte dat de oliemarkt nog tot diep in 2018 kan putten uit aanzienlijke voorraden die wereldwijd in opslagtanks zitten.