Olieprijs woensdag 20 april 2016 aanzienlijk gestegen

De olieprijs ging woensdag 20 april 2016 aan het eind van de middag aanzienlijk omhoog. Deze prijsstijging is het gevolg van een bericht over de verdere daling van de olieproductie in de VS. Ook de berichten over nieuwe internationale onderhandelingen waarmee de olieproductie naar beneden toe gebracht moet worden hebben effect gehad op de olieprijs. VeVerschillende landen van de OPEC en Rusland overleggen met elkaar of het mogelijk is om een productieplafond af te spreken voor de oliemarkt. Dit productiemaximum moet er voor zorgen dat er niet meer olie op de markt komt. Er is namelijk al sprake van zogenoemde overproductie op de oliemarkt.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie ging rond 19.00 uur 3 procent in de plus en kwam daardoor op 42,33 dollar. Ook de prijs voor olie uit Europa en het Midden-Oosten ging om hoog. De zogenoemde Brentprijs kwam ruim 3 procent hoger uit en kwam daardoor op 45,39 dollar per vat. Woensdag 20 april 2016 werd op basis van cijfers duidelijk dat de olieproductie in de VS vorige week voor de zesde achtereenvolgende week is gekrompen. Ook maakte de Iraakse olieminister bekend dat belangrijke olieproducenten in wereld mogelijk in mei 2016 weer gaan onderhandelen over het vaststellen van een maximale olieproductie per land. Dit heeft eeffect op de olieprijs omdat er in de toekomst waarschijnlijk minder olie op de markt beschikbaar komt.

Reactie van Technisch Werken

Uit dit bericht blijkt maar weer eens hoe gevoelig de oliemarkt reageert als er weer nieuwe cijfers bekend worden gemaakt over de olieproductie van een land. Het is duidelijk dat berichten een groot effect hebben op de olieprijs.  Toch kunnen de ontwikkelingen ook weer snel de andere kant op draaien.  Als Iran en Irak besluiten om de olieproductie op te voeren en de overige landen van de OPEC datzelfde gaan doen om hun marktaandeel niet te verliezen dan zal de oliemarkt weer een flinke prijsdaling laten zien.

Het blijft speculatie en gissen op de oliemarkt. Denk daarbij ook aan de politieke en gewapende conflicten in het Midden Oosten en de situatie wordt helemaal onzeker. Op technischwerken.nl houden we onze lezers wel op de hoogte van de oliemarkt. Deze markt is namelijk van groot belang voor verschillende technische sectoren.