Olieprijs bereikt hoogste punt in jaar tijd in maart 2021

De afgelopen tijd is de prijs voor ruwe olie gestegen. Op maandag 8 maart 2021 kwam de prijs voor een vat Brentolie boven de 70 dollar uit. Dat is omgerekend 58 euro en is het hoogste prijsniveau in een jaar tijd. Niet alleen Brentolie werd duurder. Ook voor een vat West Texas Intermediate (WTI) wordt steeds meer betaald. Een van WTI kwam op het hoogste prijsniveau in twee jaar tijd. Door de stijgende olieprijzen nemen ook de prijzen voor brandstof toe.

Oliemarkt in ontwikkeling

Dit is een nieuwe ontwikkeling op de oliemarkt. De afgelopen maanden is deze ontwikkeling zichtbaar maar in de periode daarvoor was de tendens op de oliemarkt neerwaarts. Door de coronacrisis en de maatregelen die daaruit voortvloeiden kwamen verschillende markten in de knel terecht. De oliemarkt behoorde ook tot de markten die een behoorlijke klap hadden gekregen. De prijzen van ruwe olie gingen hard omlaag. In de maand april stond de prijs voor een vat Brentolie zelfs op een prijs van 20 dollar ongeveer. Dat is omgerekend ongeveer 17 euro.

Coronacrisis overwinnen

De coronacrisis zorgde er voor dat de vraag naar olie onderuit is geschoten. Inmiddels is duidelijk dat veel economieën hoopvoller zijn geworden. Er heerst weer hoop dat de coronacrisis overwonnen kan worden. Het virus lijkt in kracht af te nemen en een groot aantal mensen is al hersteld van het virus en heeft daardoor antistoffen aangemaakt. Als de grootste veroorzaker van de daling in de olieprijzen wordt overwonnen zal de markt zich weer gaan herstellen. De oliemarkt is echter slechts 1 sector waarin een herstel merkbaar is. Ook andere sectoren zullen een herstel tonen.