Oekraïense vluchtelingen kunnen snel aan het werk in Nederland in 2022

Oekraïense vluchtelingen worden in Nederland met open armen ontvangen. Veel mensen in Nederland leven mee met de mensen in Oekraïne die hun land moeten ontvluchten vanwege oorlogsgeweld. In Nederland kunnen de vluchtelingen rekenen op een warm welkom. De overheid wil mogelijkheden bieden om de vluchtelingen ook te laten werken bij Nederlandse bedrijven. In Nederland is namelijk sprake van aanzienlijke tekorten aan personeel. Door de vluchtelingen de mogelijkheid te bieden om hier te werken kunnen bedrijven in Nederland ook wat doen aan hun personeelstekort. Er is namelijk een groot tekort aan arbeidskrachten in Nederland. Dat blijkt onder andere uit het grote aanbod aan vacatures op de arbeidsmarkt. Dit aanbod aan vacatures neemt alleen maar verder toe.

Arbeidskrachten voor vacatures

Een nieuwe instroom van arbeidskrachten is daarom zeker welkom. Toch is het de vraag of deze vluchtelingenstroom een oplossing gaat worden voor de meeste bedrijven. In een aantal sectoren kunnen vluchtelingen vrijwel meteen aan de slag. Hierbij kun je denken aan productiewerkzaamheden en eenvoudig technisch werk. Wanneer er echter ook sprake is van veel communicatie in de Nederlandse taal kan dat wellicht een probleem vormen. Volgens de ABN AMRO zullen er tussen de 100.000 en 150.000 Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen in 2022. “We vermoeden dat ongeveer de helft van hen hier binnen afzienbare tijd aan het werk gaat. Dat zijn tussen de 50.000 en 75.000 mensen” volgens ABN-econoom Piet Rietman.

Vacatures in Nederland

In Nederland staan ongeveer 387.000 vacatures open. Wat dat betreft zouden de vluchtelingen uit Oekraïne wel een oplossing kunnen zijn. Piet Rietman merkt op dat er veel interesse is vanuit verschillende sectoren om mensen uit Oekraïne aan te nemen. Een groot deel van de mensen uit Oekraïne heeft een hogere opleiding genoten. Ongeveer 83 procent van de Oekraïners heeft na de middelbare school nog een opleiding gevolgd. Dat is een hoger percentage dan in Nederland volgens Rietman.