Octrooiaanvragen gestegen in Nederland in 2017

Vanuit Nederland werden zijn in 2017 in totaal ongeveer 2,7 procent meer octrooiaanvragen gedaan. Er werden in totaal 7.043 aanvragen vanuit Nederland ingediend bij het Europees Octrooibureau. Dit aantal aanvragen voor een octrooi zorgt er voor dat Nederland bij de top hoort op het gebied van octrooiaanvragen. Nederland staat op dit gebied namelijk op de tweede plaats in Europa. Dit werd woensdag 7 maart 2018 bekend gemaakt door het Europese Octrooibureau. In 2017 ontving het Europees Octrooibureau een nieuw recordaantal octrooiaanvragen. In 2017 werden bijna 166.000 Europese octrooiaanvragen ingediend. Dit is een stijging van 3,9 procent ten opzichte 2016.

Research en development
Onderzoek en ontwikkeling oftewel research en development vormt een belangrijke factor in de kenniseconomie. Wanneer er veel innovatieve oplossingen worden bedacht kunnen landen daar concurrentievoordeel mee behalen. Daarom worden de engineers van research en development afdelingen gestimuleerd om nieuwe innovatieve producten te bedenken.

Noord-Brabant
In Nederland blijkt dat er vooral veel aan research en development wordt gedaan in de provincie Noord-Brabant. Vanuit deze regio worden ook de meeste octrooiaanvragen gedaan. De regio Noord-Brabant staat in Europa op de vijfde plek van innovatieve regio’s.

Innovatieve bedrijven in Nederland
Koninklijke Philips staat bekend om innovatieve producten en investeert veel in research en development. Met 1.733 octrooiaanvragen staat Philips bovenaan de lijst van Nederlandse bedrijven die octrooiaanvragen hebben gedaan in 2017. Philips Lighting deed zevenhonderd aanvragen en staat daarmee op plaats twee. DSM, Airbus en NXP hebben eveneens veel octrooiaanvragen ingediend vanuit Nederland in 2017.

Medische technologie
De medische sector blijkt een innovatieve sector te zijn. Met name in de medische technologie werden veel octrooien aangevraagd. Dat heeft natuurlijk te maken met Philips die veel investeert in de innovatie van machines voor de medische sector. Het bedrijf concentreert zich al jaren op medische oplossingen.

Philips
De spin-off van Philips Lighting en Lumileds zorgt er voor dat Philips niet meer op de Europese eerste plaats staat van bedrijven die aanvragen doen. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Europees Octrooibureau is er een Chinees concern dat de meest octrooiaanvragen heeft ingediend. Dit is namelijk het bedrijf Huawei.

Landen die octrooiaanvragen indienen
China staat voor het eerst in de Europese top vijf van landen die octrooiaanvragen indienen bij het Europees Octrooibureau. De meeste aanvragen werden verder ingediend van uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Frankrijk. Per hoofd van de bevolking staat Zwitserland nog wel op de eerste plek met betrekking tot octrooiaanvragen met 412 aanvragen per miljoen inwoners. In de top vijf op dit gebied staan verder Nederland, Denemarken, Zweden en Finland.