Nuon wijst bod Vandebron op Amsterdamse kolencentrale af in 2017

Energiemaatschappij Nuon heeft gisteren een bod op haar kolencentrale in Amsterdam gekregen. Dit bod was 1 miljoen euro en kwam van energieleverancier Vandebron. Het bod werd echter afgewezen voor de Nuon. Energieleverancier Vandebron had Nuon de 1 miljoen euro geboden voor de zogenaamde Hemwegcentrale. Deze kolencentrale zou door Vandebron worden gekocht maar zou echter niet als kolencentrale in gebruik worden genomen als het bod werd aanvaard. In plaats daarvan wou Vandeborn de kolencentrale een andere bestemming geven.

Nuon gaf in een reactie aan het idee sympathiek te vinden. Daarbij benoemde Nuon dat “onze ideeën voor het realiseren van een duurzaam Nederland dicht bij elkaar liggen”. Ondanks dat noemde Nuon het wel een “stuntbod” en heeft dit bod toch afgewezen. De vervroegde sluiting van de kolencentrale is volgens Nuon een “serieuze aangelegenheid”. Deze reactie werd door energiemaatschappij Nuon op donderdag 23 maart 2017 in de media gepubliceerd.

Vandebron geeft aan dat Nuon met de 1 miljoen euro een goede regeling kunnen geven aan de tweehonderd medewerkers die momenteel bij de Hemwegcentrale werken. Deze werknemers zouden door de sluiting van de kolencentrale hun baan verliezen. In december had Nuon nog aangeven dat ze open staat voor een sluiting van de Amsterdamse kolencentrale. Er moest dan wel een goede regeling komen voor het personeel van deze centrale. Een sluiting van de kolencentrale van Amsterdam is een kwestie van tijd. De kolencentrale zorgt voor veel luchtvervuiling in Amsterdam. Dat is slecht voor de men en de natuur aldus Aart van Veller een medeoprichter van de Vandebron. Er moet volgens Vandebron een nieuwe bestemming worden gegeven aan de kolencentrale. Deze bestemming moet nut hebben voor de inwoners van Amsterdam.