Numerus fixus voor 8 extra technische studies in 2016

De numerus fixus die van toepassing is voor technische opleidingen op universiteiten is zeer tegen de wens van bedrijven in de techniek. Er is een groot tekort aan hoog opgeleid technisch personeel. Daarom is het ongewenst dat opleidingsinstituten potentiele studenten weigeren omdat ze een maximaal aantal studenten toelaten op een opleiding. Er zijn echter al een aantal universiteiten die al een numerus fixus hanteren voor technische opleidingen. In het komende collegejaar willen verschillende universiteiten ook een numerus fixus gaan hanteren voor opleidingen in de techniek

Vier technische universiteiten hebben daarbij aangegeven dat als er geen kabinetsmaatregelen komen en nog meer opleidingen worden voorzien van een numerus fixus. Deze zou gelden voor nog eens 8 universitaire studies. Als dit doorgaat zou er sprake zijn van een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Volgens de universiteiten is de maatregel noodzakelijk omdat er sprake is van een te grote instroom van studenten. Dit maakte Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente, bekend in een artikel van Het Financieele Dagblad dat woensdag 19 oktober 2016 werd gepubliceerd.

In tien jaar tijd is het aantal studenten op technische WO opleidingen met vijftig procent gegroeid maar het kabinet heeft de spreekwoordelijke geldkraan dichtgedraaid voor de opleidingsinstituten. Van der Chijs geeft aan dat er te weinig faciliteiten zijn om de studenten massaal in te laten stromen. Het zou volgens hem vele miljoenen kosten om technische ruimtes en laboratoria in te richten en hooggespecialiseerde docenten te werven. Het is volgens de bestuursvoorzitter niet meer vol te houden. Ieder jaar worden door de universiteit in Twente weer meer studenten geweigerd voor technische opleidingen.