NS zet 58 nieuwe sprinters in vanaf 2017

De NS heeft 58 nieuwe sprinters besteld. Deze sprinters hebben een groter comfort voor de treinreizigers die op dit moment gebruik maken van vergelijkbare treinen. In de nieuwe sprinters zitten stopcontacten waarmee mensen hun telefoons kunnen opladen. Daarnaast zijn er usb-aansluitingen en er is wifi zodat treinreizigers gebruik kunnen maken van internet.

De Zwitserse fabrikant Stadler mag de treinen voor de NS produceren. De NS wil dat Stadler snel met de productie start omdat er in te toekomst meer drukte wordt verwacht voor de Nederlandse spoorwegen. Mbo-studenten krijgen binnenkort een OV-studentenkaart daardoor zullen meer studenten gebruik maken van het spoor. Ook trekt de economie aan waardoor de NS meer reizigers verwacht. Op dit moment test de NS met de eerste nieuwe Sprinter. Deze nieuwe sprinter is nu al in Nederland. De testtrein zal dit komende jaar veel kilometers afleggen op het Nederlandse spoor. Daarnaast worden speciale werkplaatsen ingericht waarin deze nieuwe treinen vakkundig kunnen worden gerepareerd.

Reactie van Technisch Werken

De NS probeert nu tijdig in te spelen op de verwachte drukte. Dat is een goede ontwikkeling.  Door de treinen goed te testen kan men wellicht problemen met dit nieuwe type sprinter opsporen en tijdig verhelpen. Het debacle met de Fyra moet niet worden herhaald.  De Fyra heeft de NS veel geld gekost en daar heeft de NS hopelijk van geleerd. De NS moet eerst kijken, uitgebreid testen en dan pas kopen.