NS moet uitkomst marktonderzoek voor opvolger Fyra overnemen in 2016

De Fyra staat symbool voor wanbeleid op het gebied van de aanschaf van treinen. Men heeft het daarom ook over het Fyra debacle. De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten lering trekken uit dit voorbeeld van mismanagement. Daarom moet de NS goed nadenken voordat ze weer een grote investering doet op het gebied van treinen. Dijksma is van mening dat het alternatief voor de Fyra dat door de NS is gepresenteerd geen volwaardige vervanging is voor de reiziger.

Daarom heeft Dijksma aangekondigd dat er een marktverkenning moet plaatsvinden. Deze marktverkenning moet voor een beter alternatief voor de Fyra zorgen. VVD-Kamerlid Betty de Boer heeft aan nieuwswebsite NU.nl laten weten dat de NS de uitkomst van het marktonderzoek moet overnemen. De NS moet volgens haar het alternatief dat wordt genoemd voor de mislukte hogesnelheidstrein Fyra serieus nemen.

Rondetafelgesprek met NS
Het kamerlid wil dat de NS voordat de uitkomst van het marktonderzoek gepresenteerd wordt al aangeeft dat de NS het advies van het onderzoek zal opvolgen. Op donderdag 2 juni 2016 vindt een zogenoemd rondetafelgesprek waar ook NS-baas Roger van Boxtel aanwezig zal zijn. Tijdens dit gesprek zal het kamerlid de NS-baas vragen of hij bereid is om dit advies op te volgen. Het gesprek zal verder gaan over de toekomst van de hogesnelheidslijn naar België (HSL-Zuid). Ook de strategie van de spoorvervoerder wordt besproken.

Deutsche Bahn
Volgens kamerlid de Boer kan het onderzoek het beste worden uitgevoerd door een ervaren partij zoals het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn. Dit bedrijf is in Nederland actief onder de naam Arriva. Volgens het kamerlid heeft het Deutsche Bahn als een externe partij een goed zich op de situatie en kan deze het beste onbevooroordeeld bekijken. Volgens de politica heeft het Deutsche Bahn ervaring met hogesnelheidslijnen in Duitsland maar ook buiten Duitsland.

Reactie van Technisch Werken
Het is voor de NS van het grootste belang dat deze organisatie nu een verstandige beslissing neemt. Het vertrouwen is er klaarblijkelijk niet. Als je de VVD politica haar reactie leest merk je duidelijk het wantrouwen dat ze heeft naar de top van de NS. Dat wantrouwen heeft zij echter niet alleen. Veel mensen zijn bekend met het Fyra debacle omdat dit volop in het nieuws is geweest. Het heeft Nederland zeer veel geld (miljoenen) gekost.

Dat is aan de Nederlandse bevolking niet uit te leggen. Als de NS nu op eigen houtje weer eventjes een vervanger gaat kiezen voor de ramptrein Fyra zal dat bij de bevolking echt voor heftige reacties zorgen. Een degelijk onderzoek door een toonaangevende partij is een verstandige keuze. De NS hoeft hierin haar imago niet hoog te houden want dat imago moet eerst maar even weer omhoog gebracht worden.