Noorwegen wordt vanaf 2015 een steeds belangrijker olieleverancier voor Nederland

Nederland importeert steeds meer ruwe olie uit Noorwegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag 2 juni 2015 bekend dat in het laatste kwartaal van 2014 meer olie uit Noorwegen werd geïmporteerd dan uit Rusland. Hierdoor is Noorwegen in plaats van Rusland de belangrijkste olieleverancier geworden voor Nederland.

In 2008 liet Nederland ongeveer een derde van de ruwe aardolie nog importeren uit de Russische Federatie. In 2014 slonk dit percentage tot ongeveer vijfentwintig procent. Daarnaast werd de olie-export van Noorwegen naar Nederland bijna verdrievoudigd. De piek in de olie-import vanuit Noorwegen is vooral zichtbaar in het laatste kwartaal van 2014. In de overige periode van 2014 leverde Rusland wel in verhouding meer olie aan Nederland dan andere landen.

Olie is een belangrijk invoerproduct voor Nederland
Voor Nederland is ruwe aardolie het belangrijkste invoerproduct. In 2014 werd volgens het CBS maar liefst  57 miljard kilo ruwe aardolie ingevoerd. Dit komt neer op een bedrag van 36 miljard euro. Rusland en Noorwegen waren voor Nederland de belangrijkste leveranciers van die ruwe aardolie. Het grootste deel van de geïmporteerde olie wordt in Nederland verwerkt tot geraffineerde aardolieproducten. Deze aardolieproducten worden vervolgens weer naar andere landen geëxporteerd.

Toename in de olie-invoer
Als men de periode tussen 2008 en eind 2014 bekijkt dan ziet men een behoorlijke toename in de invoer van ruwe aardolie naar Nederland. In totaal is er sprake van een groei van ongeveer dertien procent. Er werd in 2014 niet alleen meer olie uit Noorwegen geïmporteerd. Ook andere landen zoals Irak en Nigeria leverden meer ruwe olie aan Nederland dan de zes jaar daarvoor.

Reactie van Technisch Werken
Er wordt in het artikel niet ingegaan op de gespannen relatie tussen Rusland en Nederland als één van de oorzaken dat Rusland niet meer de belangrijkste olieleverancier lijkt te worden voor Nederland. Verder zijn er in het Midden-Oosten veel spanningen die doorwerken in de olie-industrie. Ook Amerika heeft veel ambities in de oliemarkt met schalieolie. Al deze factoren zorgen er voor dat de oliemarkt in beweging blijft. Nederland als belangrijk exportland/ importland zal hierin meebewegen.