Noorwegen gaat meer aardgas aan Europa leveren vanaf september 2021

De afgelopen maanden is de prijs van aardgas in veel Europese landen aanzienlijk opgelopen. Dat komt niet alleen omdat de vraag naar aardgas is toegenomen maar vooral vanwege de ontwikkeling in het aanbod. Het aanbod aan aardgas is afgenomen doordat er minder aardgas in de provincie Groningen wordt gewonnen en de aardgaslevering vanuit Rusland onder druk staat. Nederland en andere Europese landen zijn daarom meer aangewezen op aardgas vanuit Noorwegen. Dit land heeft besloten om meer gas aan Europa te leveren. Op die manier wordt voorkomen dat de energieprijzen in Europa te ver doorstijgen.

Het Noorse olie- en gasbedrijf Equinor staat op de tweede plek als aardgasleverancier van Europa. Door de sterke toename in de vraag naar aardgas in de afgelopen maanden kon het aardgasbedrijf tijdelijk niet meer voldoende leveren. Dat zorgde voor tekorten waardoor de prijs van aardgas aanzienlijk omhoog is geschoten. Niet alleen bedrijven hebben dat gemerkt. Ook consumenten merkten dat bij de berekening voor nieuwe energietarieven de prijzen voor aardgas aanzienlijk omhoog zijn geschoten.

De komende twaalf maanden gaat Noorwegen de levering van aardgas aan Europa vergroten. Dit doet het bedrijf Equinor vanwege de sterk gestegen prijzen van aardgas. Ook worden zo de gevreesde tekorten van aardgas voorkomen. Het Noorse concern Equinor en haar samenwerkingspartners van de overheid toestemming gekregen voor de vergroting van de aardgaslevering aan Europese landen. Dit gaat in vanaf 1 oktober 2021. Dan wordt in totaal 2 biljoen kubieke meter aardgas extra uit twee gasvelden voor de Noorse kust gehaald voor Europa. Dat komt neer op ongeveer 2 procent van de gehele jaarlijkse gasexport van Noorwegen. Volgens Equinor is de extra gaslevering noodzakelijk omdat er in Europa een buitengewoon krappe markt aan aardgas is ontstaan.