Noorse staatsinvesteringsfonds gaat in 2020 niet investeren in bedrijven die regels steenkoolwinning overtreden

Het Noorse staatsinvesteringsfonds gaat zich terugtrekken uit bedrijven die zich niet houden aan de regels omtrent kolenwinning. Het gebruik van steenkool zorgt namelijk voor een grote hoeveelheid CO2 uitstoot. Om die reden wil het Noorse investeringsfonds ook bedrijven die gebruik blijven maken van steenkool op een zogenaamde zwarte lijst houden. Deze bedrijven kunnen dan niet rekenen op een investering.

Een voorbeeld van een bedrijf dat op de zwarte lijst staat van het Noorse investeringsfonds is grondstoffenhandelaar Glencore. Dat is natuurlijk geen goede reclame voor dit bedrijf, zeker niet in een wereld waar duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in de economie speelt. Ook zal het staatsinvesteringsfonds zich terugtrekken verschillende andere bedrijven. Er worden geen investeringen gedaan in het Duitse energiebedrijf RWE, mijnbouwbedrijf Anglo American, de Australische energieleverancier AGL Energy en chemiebedrijf Sasol uit Zuid-Afrika. Er zijn ook nog vier bedrijven zijn onder observatie geplaatst. Daaronder valt ook mijnbouwbedrijf BHP Group.

Het Noorse staatsinvesteringsfonds is aan de politiek gekoppeld. Dat zorgt er voor dat de beslissingen en de koers van het investeringsfonds voor een deel door de politiek worden bepaald. De politiek heeft onder andere vastgelegd dat het fonds niet mag investeren in bedrijven die op jaarbasis meer dan 20 miljoen ton steenkool uit de grond halen of meer dan 10 GW aan elektriciteit uit kolen produceren. Dit heeft het Noorse parlement vorig jaar juni bepaald.