Noord Nederland wil Teslafabriek

Het Noorden van Nederland wil graag dat er in hun regio een nieuwe Teslafabriek wordt gebouwd. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe hebben daarom een wereldwijde campagne gestart om er voor te zorgen dat er een nieuwe Teslafabriek zal worden gebouwd in de drie noordelijke provincies. Dit bericht werd bekend gemaakt door RTV Noord. De initiatiefnemers hebben een website opgericht om hun doel te bereiken. Hierop staat “Hi Tesla. We are Top Dutch”. De initiatiefnemers hebben op hun website ook verschillende beelden uit hun regio geplaatst. Dit dient als een promotiemateriaal. Onder de beelden zijn onder andere de Martinitoren, hunebedden en windmolens te zien. Daarnaast is er ook aandacht besteed aan techniek en educatie. Zo zijn er volle collegezalen en robots te zien. Ook is er aandacht besteed aan de Nederlandse Nobelprijswinnaar Feringa.

Lobby voor Teslafabriek
Er is een complete lobby ontstaan voor de bouw van een nieuwe Teslafabriek. De politiek in Nederland krijgt voortdurend berichten vanuit het noorden om hen er toe te bewegen dat Tesla haar fabriek in het noord gaat bouwen. Ook Tesla-medewerkers in Silicon Valley krijgen regelmatig berichten. Er is voor deze campagne een slogan bedacht dit is “Let’s bring the electric car home”. Met deze slogan verwijzen de initiatiefnemers naar het feit dat de voorloper van de elektrische auto in de 19 eeuw werd ontwikkeld in Groningen.

De campagne start op hetzelfde moment dat  minister Kamp van Economische Zaken een bezoek gaat brengen aan Tesla in San Francisco. De minister geeft in NOS Radio 1 Journaal aan dat hij er veel waarde aan hecht dat de Nederlandse regio’s zich ontplooien. De minister weet het enthousiasme te waarderen. Kamp onderstreept dat het zijn verantwoordelijkheid is om er voor te zorgen dat de belangen van Nederland worden gediend. De regio’s in Nederland zijn zelf verantwoordelijk om voor hun afzonderlijke belangen op te komen.

De noordelijke provincies schatten hun kansen goed in. Volgens deze drie provincies staan ze in de top tien van de meest gewenste Europese locaties waar Tesla haar nieuwe fabriek kan bouwen. Het noorden is echter niet de enige regio die kans maakt. Er is sterke Nederlandse concurrentie vanuit Tilburg. Hier staat al een Teslafabriek. De provincie Noord-Brabant hoopt daarom dat Tesla opnieuw voor de provincie Brabant kiest voor de bouw van de nieuwe fabriek. Ook de provincie Limburg is een concurrent. Hier staat al een autofabriek VDL Nedcar. Er is momenteel nog niets duidelijk over de bouwlocatie van de nieuwe Teslafabriek. Daarom gaat het lobbyen van veel landen en regio’s gewoon door.