Nissan verkoopt vanaf 2017 zelfrijdende auto’s in Europa

Nissan is een automerk dat zich net als een aantal andere automerken zoals Tesla bezig houdt met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. In augustus gaat Nissen in Japan de auto van het type Serena op de markt brengen. Deze auto is uitgerust met de ProPilot. De ProPilot is de zelfrijfunctie die ontwikkelt is door Nissan. Het systeem lijkt op de functie Autopilot van Tesla. Doormiddel van camera’s en sensoren bepaald de auto zijn positie op de weg en kan de auto zowel voorliggende als achterliggende voertuigen opmerken en in de gaten houden. Verder kan ProPilot ook de wegbelijning op de wegen herkennen. Dit zorgt er voor dat de auto in het midden van een rijstrook kan blijven rijden. Woensdag 13 juli 2016 maakte Nissan bekend dat er in 2017 ook zelfrijdende auto’s van haar merk in Europa zullen worden ingevoerd.

ProPilot ontwikkelingen
Het systeem ProPilot herkend dus de afstanden van voertuigen en kan ook wegbelijning herkennen. Daarnaast kan de auto uit zichzelf remmen en volledig tot stilstand komen. Als het voertuig voor de auto volledig tot stilstand is gekomen zal het ProPilot systeem automatisch uitgeschakeld worden. Het systeem kan weer worden ingeschakeld met een knop op het stuur. ProPilot volgt ook de bochten op de weg en kan daardoor zelf sturen. Dit komt omdat het voertuig met de belijning mee stuurt. Het systeem ProPilot is nog aardig nieuw. Daarom moet het systeem in de toekomst regelmatig worden verbetert en geoptimaliseerd. Op dit moment is ProPilot namelijk alleen effectief op tweebaanswegen.

Vanaf 2018 moet ProPilot zo ver ontwikkeld zijn dat men deze zelfrijfunctie ook kan gebruiken op meerbaanswegen. Auto’s die dan uitgerust zijn met ProPilot moeten ook uit zichzelf van rijstrook kunnen wisselen. Twee jaar later moet ProPilot zo ver ontwikkeld zijn dat auto’s die met dit systeem zijn uitgerust ook in drukke stedelijke gebieden kunnen rijden. Nissan is niet het enige automerk dat zich richt op het ontwikkelen van een professionele zelfrijfunctie voor haar voertuigen. In 2020 willen namelijk ook verschillende andere autofabrikanten professionele zelfrijdende auto’s op de markt brengen.

Reactie van Technisch Werken
Zelfrijdende auto’s behoren straks echt tot de toekomst van de Nederlandse wegen. Het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s en een effectieve zelfrijfunctie is echter zeer complex. Het is daarbij jammer dat veel automerken autonoom een dergelijk systeem trachten te ontwikkelen. De veiligheid van de gebruiker/ automobilist is echter het belangrijkste. Daarom zou men kennis over zelfrijdende auto’s moeten delen. Er is een ongeluk gebeurd met een Tesla die een zelfrijfunctie heeft namelijk AutoPilot. Uiteraard gaat Tesla op basis van dit ongeluk haar software en sensoren nog verder ontwikkelen het zou alleen mooi zijn dat deze kennis gedeeld of verkocht zou kunnen worden zodat ook andere autoproducenten haar producten zo kunnen ontwerpen dat de kans op slachtoffers in de toekomst zo klein mogelijk is. Hier zou internationaal op aangestuurd moeten worden.