Nigeria claimt in 2016 miljarden van grote oliemaatschappijen

Volgens Nigeria hebben een aantal grote oliemaatschappijen het land benadeeld. In de periode van 2011 tot 2014 zouden een aantal olietransporten niet bij de Nigeriaanse autoriteiten zijn gemeld. Daardoor zou er sprake zijn van illegale uitvoer van aardolie. De overheid van Nigeria heeft hierover documenten ingediend bij de rechtbank in Nigeria. De media in Amerika geeft aan dat ook het Brits-Nederlandse Shell door de Nigeriaanse overheid is beschuldigd van de illegale uitvoer van olie uit het Afrikaanse land.

Naast Shell worden onder meer de Amerikaanse oliereus Chevron en het Italiaanse energiebedrijf ENI in de documenten genoemd. Het Amerikaanse bedrijf Chevon heeft de zaak bevestigd. Het bedrijf geeft verder geen inhoudelijke reactie op de aanklacht. Het Italiaanse bedrijf ENI geeft aan dat er een claim is neergelegd bij een dochterbedrijf. Deze claim zou in totaal ongeveer 160 miljoen dollar bedragen en is in maart 2016 al ingediend.

In totaal heeft Nigeria een bedrag van 12,7 miljard dollar geëist van de oliemaatschappijen. Dit is omgerekend ongeveer 11,4 miljard euro.  De eerste zitting van de rechtbank is gepland op volgende week. Dan wordt er meer duidelijk over de claim van Nigeria.