Nieuwe NVM Open Huizen Dag op zaterdag 1 oktober 2022

Op zaterdag 1 oktober zal er in Nederland een nieuwe Open Huizen Dag worden gehouden. Daarmee is de Open Huizen Dag weer terug van weggeweest. Een tijd geleden werden nog regelmatig openhuizendagen gehouden in Nederland. Vanwege een te klein aanbod en de coronamaatregelen werden de afgelopen jaren geen openhuizendagen gehouden. Inmiddels is duidelijk geworden dat de coronapandemie vrijwel geheel is uitgedoofd en zijn veel coronamaatregelen compleet verdwenen.

Ook de huizenmarkt in Nederland ziet er anders uit. De woordvoerder van makelaarsvereniging NVM geeft aan dat er inmiddels weer een ruimer aanbod is aan koopwoningen op de woningmarkt. Hierdoor kunnen woningzoekers op de openhuizendag weer een redelijk aantal woningen bezoeken. Natuurlijk hebt het feit dat corona zo goed als volledig uit beeld is verdwenen. Inmiddels bestaat het evenement op de woningmarkt al twintig jaar. Normaal gesproken wordt de openhuizendag twee keer per jaar gehouden.

De afgelopen vijf edities werden echter niet uitgevoerd in verband met de hiervoor genoemde ontwikkelingen. De woningmarkt blijft in beweging en het aanbod neemt toe. De vraag is echter of men door de oplopende hypotheekrentes wel woningen kan kopen in Nederland. Voor veel mensen worden woningen weer onbetaalbaar. Daarnaast nemen ook de vaste lasten toe voor voedsel en energie. Dat moeten mensen meenemen in de budgetten die ze berekenen voor de aanschaf van een woning. Hoeveel geld blijft er namelijk maandelijks over voor een hypotheek en overige kosten van een woning?