Nieuwbouwwoningen zijn tussen 2018 en 2019 bijna 10 procent duurder geworden

De prijs van nieuwbouwwoningen stijgt de afgelopen tijd aanzienlijk ten opzichte van de prijs van bestaande bouw. Dit bericht werd maandag 15 juli 2019 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS deed haar berichtgeving op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster. Volgens het CBS zijn er nu in Nederland zes kwartalen achter elkaar geweest waarin de prijs van nieuwbouwwoningen sterker is gestegen dan de prijs van bestaande woningen.

In het eerste kwartaal van 2019 was de prijstoename van nieuwbouwwoningen ongeveer 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In die periode steeg de prijs van bestaande woningen met zo’n 8 procent. Sinds 2014 worden nieuwbouwwoningen elk jaar duurder. Volgens de Makelaarsvereniging NVM worden nieuwbouwwoningen onbetaalbaar in Nederland door de voortdurende prijsstijging. Vorige week had de NVM dit bericht in de media gebracht. Volgens de NVM worden nieuwbouwwoningen steeds duurder vanwege de stijging in de kosten van personeel, bouwgrond en grondstoffen.

Ook zorgt de energietransitie voor de nodige extra kosten. Vroeger werden woningen op aardgas aangesloten wat relatief goedkoop was. Tegenwoordig worden warmtepompen en geothermische installaties aangebracht die veel duurder zijn in aanschaf. Ook worden nieuwbouwwoningen standaard voorzien van zonnepanelen en hoogwaardige isolatie. Dat maakt de woningen bijna energieneutraal en CO2 neutraal. De keerzijde is dat deze woningen wel duurder zijn in aanschaf maar dan heb je ook toekomstbestendige woningen.