Negatieve inflatie mogelijk volgens ECB in 2020

De coronacrisis heeft een grote impact op de economie. Niet alleen Nederland merkt de desastreuze uitwerking van de coronacrisis in de economie ook de overige landen in Europa (en daar  buiten) hebben te maken met een economische teruggang. Een Duitse topeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), Isabel Schnabel, heeft gewaarschuwd voor de gevolgen voor de eurozone. De komende maanden kan er sprake zijn van een negatieve inflatie in de eurozone aldus de econoom. Het bericht werd afgelopen zaterdag al door persbureau Reuters bekend gemaakt.

De komende maanden zal de inflatie volgens Schnabel rond de 0 procent blijven schommelen. Een negatieve inflatie zal echter niet uitgesloten kunnen worden. Een negatieve inflatie is een inflatiecijfer dat lager is dan nul procent. Het inflatiecijfer is momenteel al bijzonder laag in de eurozone namelijk 0,1 procent. Dat is meer dan een procentpunt lager dan een jaar geleden. Het inflatiecijfer van dit moment is bovendien fors lager dan het inflatiecijfer dat de ECB nastreeft namelijk 2 procent. Mensen geven minder geld uit.

De inflatie kan eigenlijk nauwelijks meer worden gestimuleerd. De ECB heeft in de economisch redelijke tijd voorafgaand aan de coronacrisis veel maatregelen doorgevoerd en maximaal benut. Daardoor zijn de maatregelen vrijwel geheel op. Er moet volgens Schnabel gestreefd worden naar een eenheid in de monetaire unie. Vooral tijdens de crisis is een dergelijke eenheid van groot belang. Alleen samen kunnen we de economische problemen overwinnen.