Nederlandse woningmarkt hersteld snel in 2015

Het gaat goed met de woningmarkt in Nederland. De positieve berichten over deze markt volgen elkaar in hoog tempo op. Niet alleen de makelaars zijn positief, ook de banken laten positieve geluiden horen. Op dinsdag 30 juni 2015 werd bijvoorbeeld een rapport gepubliceerd van het economisch bureau van de ABN Amro over de woningmarkt. Deze bank ging er eind 2014 nog van uit dat de woningmarkt in Nederland in 2015 zou stabiliseren. In plaats daarvan gaat de woningmarkt juist stijgen ten opzichte van de periode daarvoor. De economen van de ABN Amro durven zelfs voorzichtig te spreken van een groei van 10 procent meer verkochte woningen ten opzichte van 2014.

ABN-econoom Philip Bokeloh geeft aan dat de resultaten in de woningmarkt de verwachtingen overtreffen. Volgens de econoom is één van de belangrijkste oorzaken van het herstel in de woningmarkt de lage hypotheekrente. Daarnaast is ook de verbetering van de arbeidsmarkt een belangrijke factor die gunstig is voor de woningmarkt. De hogere groei van het besteedbaar inkomen is eveneens gunstig voor deze markt. Het vertrouwen van Nederlandse consumenten neemt toe. Mensen durven nu eerder een woning te kopen en stellen de koop van een woning niet meer uit.

De vraag naar woningen neemt toe en daardoor stijgen de prijzen. De woningprijzen stijgen ook harder dan de economen hadden verwacht. Volgens de ABN Amro zal de gemiddelde woning in Nederland 3 procent duurder worden. Eerder had men verwacht dat er slechts één procent groei zou zijn in de woningprijzen. Voor 2016 verwacht de ABN Amro een gemiddelde groei van 3 procent. Dit percentage zal vermoedelijk in 2015 ook worden gehaald.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt gaat de goede kant op en dit komt mede door de opleving van de economie in Nederland. Toch is deze opleving maar heel pril. De wereld zit vol politieke en economische spanningen en kan daardoor zeer snel veranderen. Mensen die zich nu nog zeker voelen over hun koopkracht kunnen over een paar weken wel heel anders over hun financiële situatie denken. De economie is afhankelijk van emoties daarom hecht men ook zoveel waarde aan de economische stabiliteit van bijvoorbeeld Europa nu Griekenland uit de euro dreigt te stappen. Men probeert naar de financiële markten een zo betrouwbaar mogelijk beeld te schetsen om maar te voorkomen dat er paniek gaat uitbreken.