Nederlandse werknemers leven ongezonder door overwerk in 2018

Overwerken is soms nodig om de productie en bedrijfsprocessen succesvol te laten verlopen. Werknemers die overwerken maken meer uren op een werkdag dan de gebruikelijke acht uren die de meeste fulltime werknemers op hun dagrooster hebben staan. Overwerk is bij de meeste bedrijven incidenteel maar sommige bedrijven hebben te maken met structurele drukte waardoor de kans bestaat dat werknemers structureel overwerken. Dat kan een grote psychische, fysieke en sociale belasting veroorzaken.

Onderzoek naar overwerken
Uit een onderzoek van Kantar Public dat is uitgevoerd in opdracht van Zilveren Kruis komt naar voren dat veel Nederlandse werknemers ongezonder gaan leven als ze overwerken. Werknemers die regelmatig overwerken doen minder aan sport en eten ongezonder aldus het onderzoek. Daarnaast slapen werknemers minder goed als ze regelmatig overwerken. Daardoor zijn ze prikkelbaar en worden ze sneller boos op de kinderen.

Leidinggevenden onderschatten effecten
Veel leidinggevenden zouden de negatieve effecten van overwerken voor werknemers onderschatten aldus het onderzoek van Kantar. ”Snel nog even een mailtje in de avond, nog even een belletje in het weekend of tijdens het ontbijt al je agenda en to do’s doornemen. Het lijkt onschuldig, maar de impact is groter dan we vaak denken” geven de onderzoekers aan in het rapport.

Overwerken hoort bij bedrijfscultuur
Ongeveer de helft van de Nederlandse werknemers heeft aangegeven tijdens het onderzoek dat ze last hebben van de negatieve gevolgen van overwerken. Daarnaast geeft een op de drie werknemers aan dat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort. Gemiddeld zou een Nederlandse medewerker drie uur per week overwerken. Daarover is 20 procent van de ondervraagde werknemers ontevreden.