Nederlandse werknemers krijgen in januari 2016 meer nettosalaris?

Het nettosalaris van veel werkende Nederlanders gaat in januari iets omhoog. Dit komt doordat de overheid aanpassingen in de belastingtarieven heeft doorgevoerd. Door deze aanpassingen krijgen mensen met een minimumloon ongeveer 76 euro extra op hun nettoloon.
Een werknemer die een modaal inkomen verdient van ongeveer 2.816 euro bruto houdt in januari een kleine 70 euro extra netto over op het netto inkomen.

Deze berekeningen heeft salarisverwerker ADP gemaakt. Dit bedrijf verwerkt iedere maand de salarisstroken van 1,4 miljoen werknemers in Nederland. Werknemers houden in januari 2016 netto meer over omdat de aanpassingen in het belastingplan dan worden doorgevoerd. Daardoor hoeven werknemers minder belasting te betalen over hun loon en hebben ze een hoger besteedbaar inkomen.

Reactie van Technisch Werken
Of de belastingplannen echt een positief effect hebben op het netto loon zal blijken uit de eerste salarisbetaling in januari 2016. We wachten af. Uiteindelijk werd het hoog tijd dat de werknemerslasten omlaag gaan. Werknemers in Nederland dragen veel af. Door het nettoloon hoger te laten uitvallen wordt voor veel mensen die in de WW zitten de prikkel nog groter om aan het werk te gaan. Er zitten namelijk helaas nog steeds mensen in de WW die niet aan het werk gaan omdat het voor hen nauwelijks rendabel is.

Nu de werkgelegenheid toeneemt ontvangt de overheid uit de breedte wel meer belastingen over het loon. Hoe meer mensen werken hoe meer belasting er binnenkomt. Daarom is het herstel van de arbeidsmarkt één van de belangrijkste punten voor het kabinet om aan te werken. Misschien maakt het kabinet in 2016 de misser die ze hebben gemaakt met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid wel weer goed.