Nederlandse stadsverwarming wordt in 2015 goedkoper

In Nederland zijn verschillende huishoudens aangewezen op stadsverwarming. Het gaat hierbij om ongeveer een half miljoen consumenten en een deel van de midden- en kleinbedrijven. Omdat deze woningen en bedrijven zijn aangesloten op stadsverwarming of blokverwarming kunnen deze woningeigenaren niet overstappen op een andere warmteleverancier of op gas. Dit zorgt er voor dat de woningeigenaren niet kunnen meeprofiteren van de aanbiedingen van andere energieleveranciers. Daardoor kunnen de woningeigenaren benadeeld worden.

Autoriteit Consument & Markt
De Autoriteit Consument & Markt heeft echter warmtetarieven vastgesteld voor de woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming. Dit besluit werd maandag 22 december 2014 door de ACM bekend gemaakt. Volgens de ACM zullen de huishoudens die zijn aangewezen op stadsverwarming in 2015 gemiddeld 20 euro minder betalen. De maximale prijs voor de levering van warmte is 281,78 euro. Boven op dit bedrag komt 22,64 euro per verbruikte gigajoule.

Reactie Technisch Werken
Tussen energieleveranciers vindt een ware concurrentiestrijd plaats. Hierdoor worden verschillende aanbiedingen gepubliceerd om consumenten bij concurrerende energieleveranciers weg te trekken. Consumenten moeten goed opletten of de aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers wel écht voordeliger zijn. Om consumenten wegwijs te maken in de energieaanbiedingen zijn er verschillende vergelijkingssites op internet te vinden.

Op deze sites kunnen consumenten niet alleen de aanbiedingen bekijken, ze kunnen ook direct ingaan op de aanbiedingen en flink wat geld besparen. De consumenten die echter afhankelijk zijn van stadsverwarming kunnen echter niet ingaan op deze aantrekkelijke aanbiedingen. Dit heeft te maken met het feit dat de stadsverwarming zeer lokaal is en daardoor gericht is op de woningen en bedrijven die gevestigd zijn rondom de energiebron van de stadverwarming.

Daarom is het goed dat de ACM voor deze woningeigenaren en bedrijfseigenaren een oplossing heeft bedacht waardoor het toch aantrekkelijk blijft om gebruik te maken van stadsverwarming.