Nederlandse politiek bezorgd over veiligheid Belgische kerncentrales in 2016

Eind 2015 en begin 2015 zijn de Belgische kerncentrales regelmatig in het nieuws geweest vanwege technische problemen. Dit zorgde eerder al voor verontruste reacties in de Duitse politiek. Ook in Nederland zijn er verschillende politieke partijen die hun bezorgdheid uiten over de veiligheid van de Belgische kerncentrales. De D66-fractie in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse overheid actie onderneemt. De partij is voorstander van een onderzoek door de Nederlandse inspectie voor nucleaire veiligheid ANVS. Volgens de partij zou de ANVS moeten meebeslissen of de kerncentrale in het Belgische Doel weer in gebruik mag worden genomen. Kamerlid Van Veldhoven heeft dit gemeld in het NOS radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De Belgische kerncentrales zijn op ongeveer 2 kilometer van de Nederlandse grens gebouwd in de jaren zeventig van vorige eeuw. Als er iets gebeurd met deze kerncentrales zouden Nederlanders daar ook de nadelige gevolgen van kunnen ondervinden. Daarom moeten Nederlandse burgers en burgemeesters beter op de hoogte worden gehouden over wat er allemaal gebeurd met de kerncentrales vlak over de grens. De burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal hadden eerder al hun beklag gedaan over het gebrek aan informatie uit België. Afgelopen zaterdag werd de kernreactor van Doel weer stilgelegd. De Nederlandse gemeenten wisten echter niet waarom dit werd gedaan.

Reactie van Technisch Werken
De kerncentrale in Doel stamt uit 1975. Deze kerncentrale zou echter na veertig jaar gesloten worden. De Belgische regering is echter teruggekomen op dit besluit. In december 2015 heeft de Belgische regering nog besloten om de kerncentrales langer in gebruik te houden. De kerncentrales moeten nu tot 2025 gebruikt worden om elektrische energie op te wekken. De technische problemen stapelen zich echter op. Dit zorgt er voor dat de kerncentrales aan het einde van 2015 en begin 2016 regelmatig stil zijn gelegd. Daardoor zijn de kerncentrales nog niet een betrouwbaar element in de energievoorziening en bovendien een reden tot zorg voor de omgeving.