Nederlandse inflatie in april 2022 op 11,2 procent

De inflatie in Nederland was ook in de maand april 2022 boven de 10 procent. In april hebben Nederlandse consumenten gemiddeld 11,2 procent meer betaald voor producten en diensten dan een jaar geleden. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandse inflatie is zeer hoog ook in vergelijking tot andere landen in Europa. Volgens statistiekbureau Eurostat steeg de inflatie in april in de eurozone een klein beetje. Daardoor kwam de inflatie uit op 7,5 procent. Dat is een recordniveau volgens het statistiekbureau die er aan toevoegde dat het wel voorlopige cijfers betreft.

Nederland heeft al geruime tijd te maken met een hoge inflatie. Dat komt onder andere door de stijging in de brandstofkosten en ook de kosten voor elektrische stroom zijn toegenomen in Nederland. De vaste lasten van veel mensen zijn door deze ontwikkelingen omhoog geschoten. Daarnaast zijn de prijzen in de supermarkt gestegen. In de horeca zijn de prijzen ook verder gestegen waardoor mensen meer moeten betalen voor het bezoeken van een terrasje of uit eten gaan. De grondstoffen voor brandstoffen en voedingsmiddelen zijn omhoog gegaan. Daarnaast heeft men ook te maken met hogere transportkosten. Voor het transporteren van de meeste goederen en grondstoffen worden namelijk ook brandstoffen verbruikt.

Verder nemen ook de personeelskosten toe in vrijwel alle sectoren. Dat komt omdat nieuw personeel nauwelijks beschikbaar is op de arbeidsmarkt. Voor ervaren personeel wordt aanzienlijk meer betaald dan twee jaar geleden. Daardoor nemen de kosten van bedrijven toe. Als de prijzen van grondstoffen en personeel stijgen zal dat uiteindelijk merkbaar worden in de prijzen die aan consumenten worden benoemd in de schappen van de winkels.