Nederlandse huishoudens spaarden in vierde kwartaal 2021 minder dan in 2020

Nederlandse huishoudens hebben in het vierde kwartaal van vorig jaar gezamenlijk 17,3 miljard euro bij elkaar gespaard. Dit bedrag is vijf miljard euro lager dan in het vierde kwartaal van 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit dinsdag bekend gemaakt. Volgens het CBS zijn niet alleen de bedragen op spaarrekeningen meegenomen in de berekening maar ook geld dat uitstaat in beleggingen. In een toelichting gaf het CBS aan dat de reden voor de daling vooral ligt in het feit dat huishoudens meer geld hebben uitgegeven.

De uitgaven zijn omhoog gegaan vanwege de inflatie in Nederland. De prijzen zijn door de inflatie omhoog gegaan. Zo is de prijs voor energie (gas en elektrische stroom) aanzienlijk omhoog gegaan. Niet alleen de energieprijzen zijn gestegen maar ook de prijzen van kleding en andere producten. Mensen kunnen door de hogere uitgaven van ook de basisbehoeften minder geld besparen. De uitgaven zijn ook omhoog gegaan omdat mensen meer bereidheid hebben om te kopen. Er gingen volgens het CBS meer mensen naar de winkel maar ook naar horecagelegenheden.

De toename in uitgaven was in alle categorieën te zien. Alleen bij auto’s, onderdelen van auto’s en voedingsmiddelen was er geen echte sprake van een toename in de prijzen.