Nederlandse elektrische auto’s kunnen ook worden opgeladen in Duitsland vanaf 2016

Elektrische auto’s zijn de toekomst althans als we het nieuws mogen geloven. De auto’s die uitgerust zijn met verbrandingsmotoren zullen uiteindelijk steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. Voordat het zover is moet echter de infrastructuur van laadpalen worden verbeterd. In Nederland worden steeds meer laadpalen geplaatst. Dit gebeurd onder andere in grote steden. Nederlanders met een elektrische auto moeten natuurlijk ook in het buitenland kunnen rijden. Daarom moeten elektrische auto’s uit Nederland ook opgeladen kunnen worden in landen zoals Duitsland.

Daarvoor moeten echter wel afspraken worden gemaakt tussen Nederlandse en Duitse bedrijven. De bedrijven e-Violin en E-Clearing.net hebben inmiddels overleg met elkaar gevoerd. Deze bedrijven hebben met elkaar afspraken gemaakt waardoor de oplaaddiensten in Nederland en Duitsland met elkaar kunnen communiceren. De Nederlandse minister Henk Kamp van Economische Zaken is maandag 21 november 2016 naar de Duitse plaats Neuss gegaan om de samenwerking te bekrachtigen. Als de afspraken door gaan kunnen ook Nederlandse eigenaren van elektrische auto’s met hun laadpas bij twaalfduizend laadpalen in Duitsland terecht.

Nederland streeft er volgens Henk Kamp naar om in Europa te werken met één ICT-systeem voor de oplaadpalen. Het kabinet wil zich gaan hard maken om meer oplaadpunten in Nederland te realiseren en om buitenlandse oplaadpunten voor Nederlandse elektrische rijders toegankelijk te maken. Het gebruiken van buitenlandse laadpalen moet volgens minister Kamp vergeleken worden met geld pinnen bij pinautomaten van een andere bank dan die van de pashouder.