Nederlandse bedrijven maken veel gebruik van duurzame palmolie in 2016

Het Wereld Natuur Fonds heeft onderzoek gedaan naar bedrijven met betrekking tot het gebruik van duurzame palmolie. Op woensdag 21 september 2016 publiceerde de natuurorganisatie hierover een rapport. Daaruit komt naar voren dat Nederlandse voedingsbedrijven en supermarkten een koppositie innemen als het gaat om het gebruik en de inkoop van duurzame palmolie.

Welke bedrijven gebruiken duurzame palmolie
Wereldwijd werden door het WNF 137 bedrijven onderzocht. Een aantal Nederlandse bedrijven vallen positief op in het onderzoek van het WNF. Dit zijn FrieslandCampina, Unilever en Ahold Delhaize. Verder is ook supermarkt Jumbo op dit gebied goed bezig evenals Royal Smilde, FarmFrites,, Aviko en Remia en Zeelandia. Naast deze bedrijven heeft het WNF ook andere bedrijven onderzocht. Hieronder vielen ook McDonald’s, Nestlé en Colgate-Palmolive. Ongeveer zestig procent van de onderzochte bedrijven is op de goede weg volgens het WNF. Dat was een jaar geleden wel anders. Toen maakten bedrijven veel minder gebruik van duurzame palmolie. Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van duurzame palmolie alleen gebeurd dat voor een deel via certificaten.

Reactie van het WNF
Sandra Mulder, palmolie-expert bij WNF, reageert positief op het onderzoek. Ze geeft aan dat veel bedrijven in Nederland laten zien dat ze “hun ogen niet sluiten voor de verwoesting van regenwoud door palmolieteelt”. Deze bedrijven komen hun beloftes na die ze in 2015 hebben gedaan. De bedrijven kopen nu 100 procent duurzame palmolie in. Het overgrote deel van de palmolie is afkomstig uit Maleisië en Indonesië. Voor het winnen van palmolie wordt regelmatig een gedeelte van een regenwoud platgebrand omdat er dan nieuwe palmolieplantages kunnen worden aangelegd. Dit is zeer schadelijk voor het milieu. Daarom wil het WNF deze werkwijze tegengaan door bedrijven te wijzen op hun verantwoordelijkheid om duurzame palmolie te verwerken.

Waar wordt palmolie voor gebruikt?
Palmolie is een grondstof die wordt gebruikt voor veel producten. Zo wordt palmolie verwerkt in margarine. Daarnaast wordt palmolie verwerkt in deegproducten zoals koekjes. Verder wordt deze grondstof ook toegepast in de productie van zeep en shampoo. Zowel voedingsmiddelen als producten voor hygiëne kunnen dus bestandsdelen van palmolie bevatten. Juist omdat er zoveel palmolie wordt gebruikt is het belangrijk dat het duurzaam wordt geproduceerd.