Nederlanders verwachten dat huizenprijzen hoger worden vanaf 2016

Veel Nederlanders verwachten dat de komende de huizenprijzen omhoog zullen gaan. Op donderdag 1 september 2016 heeft het economisch bureau van ING een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin de verwachtingen van Nederlanders over de huizenprijzen zijn benoemd. Hieruit kwam naar voren dat ongeveer 70 procent van de Nederlandse consumenten de verwachting heeft dat de huizenprijzen zullen stijgen in 2017. Ten opzichte van omringende landen zijn Nederlandse consumenten bijzonder positief gestemd over de woningmarkt.

Andere Europese landen
Ondanks de negatieve berichtgeving over de Brexit zijn ook nog veel mensen in het Verenigd Koninkrijk positief over de huizenmarkt aldaar. Van de Britten verwacht ongeveer 56 procent een prijsstijging in 2017. In België is men nog hoopvoller en verwacht 65 procent van de bevolking een prijsstijging in de woningmarkt. Ook in Duitsland is men positief. Daar verwacht 61 procent van de bevolking een prijsstijging voor de woningen. In Frankrijk is minder dan de helft positief over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Hier verwacht 46 procent een stijging in de woningprijzen.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt is net als andere marktsegmenten afhankelijk van emoties. Als mensen zich zeker voelen over hun financiële middelen en financiële uitgangspositie dan hebben ze een grotere koopbereidheid. Als daarnaast de rente op de hypotheek ook nog laag is kan men met de hypotheekverstrekker in gesprek treden voor een advies. Veel mensen kunnen wel een woning kopen omdat ze nu meer zekerheid hebben over het behoud van hun baan. De komende tijd lijkt het economische herstel voort te zetten waardoor de baangarantie van veel werknemers nog steviger wordt en daarmee hun financiële uitgangspositie wordt veilig gesteld. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek.