Nederlanders positiever over de economie in november 2022

In de maand november waren Nederlanders iets minder negatief over de economie dan in de maand oktober. Dit bericht werd bekend gemaakt door het statistiekbureau CBS. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren consumenten in Nederland in de maand november ook bereid om wat meer geld te besteden. De nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat Nederlanders met name minder negatief zijn over de economie in de komende twaalf maanden. Men bekijkt de toekomst dus positiever op economisch gebied.

Consumentenvertrouwen

Dat is een verschil met de afgelopen 12 maanden. Over die periode zijn consumenten nog steeds even negatief als in vorige maand. In de maand september en oktober kwam het consumentenvertrouwen op het laagste niveau ooit gemeten sinds de start van de metingen in 1986. Consumenten willen nu meer geld uitgeven. De bereidheid tot kopen is dus toegenomen. Toch wordt deze bereidheid niet meteen in daden omgezet.

Koopbereidheid

Dat komt omdat veel consumenten 2022 niet het juiste moment vonden om grote aankopen te doen. Bij grote aankopen kun je denken aan de aanschaf van een keuken, meubels of huishoudelijke apparaten. Een groot aantal consumenten staat er nog niet voor open om dergelijke uitgaven te doen.