Nederlanders hebben top bereikt in lichaamslengte

Timothy Hatton van de universiteit van Essex heeft onderzocht in welke mate de lichaamslengte van de mens is toegenomen de afgelopen jaren. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat de lengte van de Europese man sinds 1870-1875 gemiddeld is toegenomen met 11 centimeter. Volgens hem zijn de Nederlandse mannen het grootst. De gemiddelde lichaamslengte van de man in Nederland is 1,838 meter. In 1955 was de gemiddelde lichaamslengte van een man in Nederland nog 1,76 meter. Ook de vrouwen in Nederland zijn lang in verhouding tot andere Europese vrouwen lang. Een Nederlandse vrouw is op dit moment 1,707 meter. In 1955 was dat nog 1,63 meter.

Leefomstandigheden
Volgens Timothy Hatton heeft de uiteindelijke lichaamslengte van een mens vooral te maken met de leefomstandigheden in de eerste twee levensjaren. Daarnaast zorgt ook gevarieerd voedsel en een goede hygiëne voor een langer lichaam. Yvinne Schönbeck is epidemioloog en onderzoekster bij de TNO. Ook zij geeft aan dat de juiste gezonde omgevingsfactoren er voor zorgen  dat mensen langer worden.

Dikker
Nederlanders hebben qua lichaamslengte nu zo’n beetje de top bereikt. Tussen 1997 en 2009 is er volgens Schönbeck bij zowel de mannen als de vrouwen geen centimeter lichaamslengte bijgekomen. Wel worden de Nederlanders steeds dikker. Ook dit heeft te maken met omgevingsfactoren. De laatste jaren eten Nederlanders ongezonder en doen ze minder aan lichaamsbeweging.