Nederlanders hebben ook in juni 2020 meer gespaard

Nederlandse huishoudens hebben in juni weer meer geld op hun spaarrekening weggezet dan opgenomen. Dat bericht is afgelopen maandag bekend gemaakt door De Nederlandsche Bank (DNB). Deze centrale bank van Nederland heeft afgelopen maandag cijfers bekend gemaakt over het spaargedrag van Nederlanders. Dit spaargedrag is door de coronacrisis verder veranderd. Veel mensen leggen meer spaargeld in. Aan het einde van de maand juni stond het totaal aan spaargeld op 2,9 miljard euro extra ten opzichte van de maand mei. DNB geeft aan dat veel Nederlanders meer zijn gaan sparen sinds de coronacrisis haar intrede deed in Nederland. Als de bank het spaargedrag vergelijkt met dezelfde periode in 2019 dan valt op dat vorig jaar veel minder gespaard werd.

Toch neemt het spaargedrag wel iets af. In juni werd bijna 3 miljard weggezet aan spaargeld. In mei was dat echter nog ongeveer 9,5 miljard. Vermoedelijk heeft dit te maken met het vakantiegeld dat door de meeste bedrijven in de maand mei wordt uitbetaald. Door het extra spaargeld dat in juni werd ingelegd op spaarrekeningen kwam het totaalbedrag dat op spaarrekeningen staat uit op ruim 387 miljard euro. In juni 2019 werd nog 1,4 miljard euro op de spaarrekeningen gestort. Dat is slechts de helft van wat er dit jaar op spaarrekeningen is gezet in juni 2020. Er werd in mei 2020 ruim 3 miljard euro meer gestort dan in 2019.

Het is duidelijk dat mensen minder geld uitgeven in 2020. Er wordt minder geld besteed aan vakanties maar ook andere uitgaven worden uitgesteld. Er wordt echter wel meer geld betaald voor woningen. De prijs van woningen schiet in 2020 verder omhoog. Dat heeft misschien ook te maken met de vrij lage hypotheek en het feit dat veel mensen een woning nog een relatief veilige belegging vinden in 2020. Investeren in ‘bakstenen woningen’ wordt door veel mensen nog beschouwd als een verstandige manier om met geld om te gaan.