Nederland heeft in januari 2016 recordaantal ondernemingen

Aan het begin van januari 2016 telt Nederland een recordaantal bedrijven. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel KVK. Volgens het KVK starten ook steeds meer vrouwen een onderneming in Nederland. Het aantal vrouwelijke ondernemers stijgt in Nederland zowel procentueel als in absolute aantallen. Ook het aantal ondernemers in de categorie 65 plus neemt toe.

Zzp’ers

Nederland heeft aan de start van 2016 bijna 1,8 miljoen bedrijven. Ten opzichte van 2010 zijn dat er ruim 385.000 meer. Een groot aantal nieuwe ondernemingen valt onder de categorie zzp’er. Dit zijn kleine ondernemingen van een zelfstandige zonder personeel.  In 2015 is het aantal zzp’ers met 6 procent toegenomen.  Hierdoor komt het totaal aan zzp’ers in Nederland op bijna 930.000. Bovendien neemt volgens de KvK ook het aantal zzp’ers met een partime onderneming toe.

Mkb

In het mkb segment kwamen er in Nederland in 2015 in totaal 552 bedrijven bij. Hierbij rekent men onder mkb alle bedrijven met 2 tot 249 werknemers.  In totaal had Nederland eind 2015 precies 422.265 ondernemingen die tot het mkb segment gerekend kunnen worden.

Grootbedrijf

Als een onderneming meer dan 250 werknemers in dienst heeft wordt deze tot het grootbedrijf gerekend. In dit segment kwamen er Nederland volgens de KvK in 2015 in totaal 20 ondernemingen bij. Het aantal grootbedrijven in Nederland is daardoor eind 2015 op 1437 gekomen.

Technisch Werken

Een stijgend aantal ondernemingen geeft aan dat er weer geld verdient kan worden in Nederland.  Toch is dit niet meteen te merken op de arbeidsmarkt.  Een groot aantal nieuwe ondernemers betreft namelijk zzp’ers en freelance bedrijven. Deze ondernemers hebben zelf geen personeel in dienst behalve zichzelf natuurlijk. Daar is de arbeidsmarkt niet bij gebaat.  De overheid moet wel oplossingen bieden voor deze groep ondernemers. Een aantal van hen is onvoldoende of niet verzekerd.  Dat brengt risico’s met zich mee. Daarnaast vindr een aantal politieke partijen het vreemd dat zzp’ers geen sociale premies afdragen terwijl bedrijven met personeel dat wel moeten doen. Hierdoor kunnen zzp’ers hun diensten goedkoop aanbieden maar loopt de overheid wel belastingen mis.