Nederland had meer grenswerkers uit Duitsland en België in 2016 dan andersom

Grenswerkers zijn werknemers uit andere landen die over de grens gaan werken bij een buurland. Het spreekt voor zich dat de meeste grenswerkers in de buurt van een grens met een ander land wonen. Bedrijven in Nederland hebben grenswerkers aan het werk uit verschillende landen. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken er in Nederland meer werknemers vanuit Duitsland en België dan andersom. Kortom er zijn in de praktijk minder Nederlanders die naar buurlanden vertrekken om daar werk te verrichten ten opzichte van het aantal grenswerkers dat vanuit buurlanden naar Nederland gaat om werk uit te voeren.

Het CBS maakte de cijfers hierover op vrijdag 22 maart 2019 bekend. De cijfers gaan echter over 2016. In die periode werkten in Nederland ongeveer 36.800 werknemers uit Duitsland. Daarnaast werkten ongeveer 38.400 werknemers uit België in Nederland. Verder zouden er vanuit Nederland ongeveer tienduizend werknemers in de Duitse gebieden Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen aan het werk zijn geweest in 2016 en elfduizend Nederlandse werknemers in Vlaanderen. In het overwegend Franstalige Wallonië zijn bijna geen werknemers uit Nederland aan het werk.

Als men kijkt naar de grensstreken waar de meeste Nederlanders wonen die naar het buitenland reizen voor werk dan bevinden die zich vooral Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Een ander opvallend gegeven is dat veel werknemers die vanuit België naar Nederland komen om werk te verrichten toch een Nederlandse nationaliteit hebben. Deze groep mensen woont in België maar heeft bijvoorbeeld altijd het werk aangehouden dat ze in Nederland hadden. In Zeeuws-Vlaanderen heeft de grootste groep grenswerkers overigens wel de Belgische nationaliteit.