Nederland en Chili delen technologie over water vanaf 2016

Nederland en Chili gaan de komende tijd intensief met elkaar amenwerken om zowel wateroverlast als watertekort te bestrijden. Daarnaast gaan Chili en Nederland gedeeltelijk samenwerken aan de uitbreiding van de Chileense havens. Ook voor de verbetering van de logistiek in Chili wordt Nederlandse expertise ingezet. De berichten over de samenwerking zijn de uitkomst van het bezoek van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij heeft gesproken met zijn Chileense collega Muñoz.

Zowel Nederland als Chili hebben een lange kustlijn. Daarnaast hebben beide landen en een vergelijkbare relatie met water volgens minister Koenders. De minister merkte op dat Nederlandse bedrijven tot de wereldwijde top op het gebied van water behoren. Ook in de havenbouw en logistiek zijn Nederlandse bedrijven op technologisch gebied zeer vooruitstrevend. De bedrijven in Nederland denken daarom graag met Chili mee om oplossingen te bedenken voor de problemen die Chili heeft met water en logistiek. Henk Ovink is de Nederlandse watergezant. Hij brengt een bezoek aan Chili in augustus 2016. Dan wordt een actieplan uitgewerkt voor de komende tijd.

Chili is een land in Zuid-Amerika. Het land heeft een druk en groeiend havenverkeer. Dat biedt natuurlijk logistieke kansen. Toch zijn er ook problemen. Het land kampt ook met overstromingen door noodweer. Verder heeft de landbouwsector regelmatig te maken met een tekort aan water. Daardoor kan de landbouwsector niet goed tot bloei komen. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn volgens minister Koenders wereldwijd bekend als experts op het gebied van watertechnologie. Verschillende toonaangevende bedrijven op dit gebied zijn in Nederland gevestigd. Daarom bieden de problemen en uitdagingen in Chili kansen voor bedrijven in Nederland.

Reactie van Technisch Werken

Minister Koenders heeft gelijk als hij zegt dat Nederland tot de top op het gebied van havenbouw en protectie tegen overstromingen hoort.  Nederland heeft met de wereldwijd bekende deltawerken haar professionele kennis getoond en bewezen. Ook de grote haven van Rotterdam is wereldwijd bekend. Onze kennis is wat waard.