Nationale cobotdag woensdag 21 november 2018

Steeds meer bedrijven leggen de focus op automatisering met behulp van cobots. Een cobot is een soort robot waarmee mensen kunnen samenwerken. De naam cobot is een afkorting die voluit wordt geschreven als Collaboratieve Robots. Een cobot is een compacte robot die gemakkelijk verplaatst kan worden. Er zijn verschillende soorten cobots. Een eenvoudige cobot is bijvoorbeeld een gerobotiseerde arm die een bewerking kan uitvoeren op een product in samenwerking met een werknemer. De werknemer stelt de cobot is en de gerobotiseerde arm van de cobot doet het werk waarvoor deze geprogrammeerd is.

Deze gerobotiseerde systemen zijn veilig en over het algemeen niet zwaar. Bovendien kunnen ze gemakkelijker worden geprogrammeerd dan complete robots en kunnen ze flexibeler worden ingezet. Cobots worden gebruikt om repeterende taken te automatiseren. Tijdens de cobotdag die op woensdag 21 november wordt gehouden aan de Stephensonstraat 7 in toel worden Tieldiverse merken cobots gedemonstreerd. Bezoekers komen te weten wat de applicaties van de cobots zijn en welke gereedschappe en toebehoren er zijn om de cobot optimaal in te zetten.

Cobots zijn de laatste jaren vaker in het nieuws geweest. Processen in fabrieken zouden doormiddel van cobots veiliger, preciezer en sneller kunnen worden uitgevoerd. De Nationale Cobot Dag is bedacht om de bekendheid van Collaboratieve Robots te vergroten en daarmee de acceptatie in het bedrijfsleven van deze vorm van robotica te bevorderen. Als je benieuwd bent naar de techniek omtrent cobots kun je op woensdag 21 november 2018 naar Tiel komen om de cobotdag te bezoeken.